Dużo? Daj spokój. Milan miał swój szczytowy moment, ale United też, po prostu my dzieliliśmy go z klubem z Katalonii i go w danym momencie przegraliśmy. Milan 3 finały w 5 lat i dwa wygrane, United 3 finały w 4 lata i jeden wygrany.
Przy tym Milan 2 mistrzostwa Włoch w tym wieku, my 3 mistrzostwa z rzędu jeden w tym samym roku co LM. Potrójna korona w 1999, LM + PL w 2008.
Nie zrozum mnie źle, United jest moim ulubionym klubem, ale los tych z Mediolanu leży mi na sercu, podobnie jak jeszcze Ajaxu, czy Legii, ale Milan nie przeskoczył MU realnie w danym krótkim okresie czasu ostatnio, chyba że cofamy się do Sacchiego, bo to ostatni klub przed Realem, który obronił puchar. Z tego że mówisz w czasie przeszłym wnoszę jednak, że nie mówimy o całej historii, a tak naprawdę o najlepszym czasie United. A kiedy United Fergusona miało swoje topowe momenty, to były one większe niż w tym okresie topowe momenty Milanu.
Tak, czy siak, porównywanie Milanu do United tutaj nie ma sensu, podczas gdy porównywanie United do topu już ma, z racji choćby samych pieniędzy i tego kto tu gra. Milan nie ma gwiazd poza GK. United ma Pogbę, De Geę, czy Lukaku a i Matić, czy Sanchez przychodzili jako topowi zawodnicy ligi na swoich pozycjach. Nie pisze tego by porównywać obecną formę danych zawodników, tylko pokazuję że gwiazdy wciąż są gotowe dziś do United przyjść i postawić na nas.
Czy wyobrażasz sobie dzisiaj, przy możliwościach Milanu, kupno dajmy na to... Hazarda, Oblaka, Icardiego, Davida Silvy i Kante? Dajmy na to w 3 lata 4 z 5 z nich. Ja nie. Ubolewam nad tym faktem, ale nie.
United nie jest na straconej pozycji walcząc o zawodnika z Juventusem, Bayernem, czy Liverpoolem. Nie jesteśmy faworytem gdy chodzi o pozostałe 3 kluby z topu, ale wciąż jestesmy jakąś realną alternatywą, gdyby im rozmowy nie wyszły. Tak, smuci mnie że jednym z tych argumentów musi być kasa. Jasne. Ale City pokazuje, że i to może dać radość.
Tak poza tym, to ja wcale nie jestem przekonany do tego transferu, szczególnie w pakiecie z Greizmanem. To by prawdopodobnie był koniec naszych zakupów, a kto wie czy uzupełnieniem nie byłby Perisić jako część rozliczenia za Lukaku. Szczególnie jeśli dla De Ligta mielibyśmy rezygnować z Bisakki i na RB wziąć Meuniera jako tańszą opcję. Wiele wskazuje na to, że Lukaku odejdzie, bo Ole by go używał jako jokera i jego wartość zaczęłaby spadać. Dla mnie to wyklucza przyjście Grieza, bo to będzie powtórka z rozrywki i posiadanie 2 równorzędnych 9ek, co przywróci problem z rotacjami na LW-ST.
To nie tak powinno wyglądać. Niech Rash i Martial dostaną w końcu partnera na RW, najlepiej Malcoma, wspieranego przez Bisakkę i zobaczymy co jest grane. Albo Rashford pokaże że jest po co inwestować w niego jako główną 9kę, albo wróci na LW i będzie walczył z MArtialem o plac gry. Podobnie Francuz: albo pokaże że jest w stanie udźwignąć presję i zacznie regularnie grać na poziomie albo on akurat będzie musiał sobie szukać nowego klubu. Obaj z Rashem mają inne cechy, ale które de facto oznaczają u nas kogoś pomiędzy LW, a ST. I to jest problem, bo nie wiadomo jak inwestować pieniądze w kontekście 9ki. Jednak musimy dać sobie czas i sprawdzić w najbliższym sezonie co i jak.
Bardziej od tego zamieszania martwi mnie pozostanie Rojo...