Elche Cf (zbiorczy)

STRUMYK
Trampkarz
Trampkarz
Reputacja: 0

Post autor: STRUMYK » 24 paź 2005, 0:48

Ligę tę obserwuję już od dość dawna odkąd zacząłem się interesować ligami w Hiszpanii. Według mnie sezon jest morderczy, ponieważ trzeba rozegrać 42 mecze mistrzowskie (21x2). Punkty (3-1-0). Awans do Primery: 3 najlepsze ekipy na końcu sezonu (z wyłączeniem drużyn rezerw, w tym wypadku Malaga B oraz Real Madrid Castilla). Spadek do Segunda Division B to boleść dla 4 ostatnich drużyn na koniec rozgrywek (w tym roku spadły Cordoba, Terrassa, Pontevedra i Salamanca). Nie ma żadnych baraży, choć moim skromnym zdaniem 4 drużyna Segunda Div. mogłaby zagrać z 17 ekipą z Primera :). Ale i tak nie jest źle.

Jeśli chodzi o RC "Recre"ativo de Huelva... no cóż... Jest to ciekawa drużyna. Ma ładny stadion o nazwie "Nuevo Colombino". Raczej dobrze tam szkolą młodzież. I jest to klub już dość stary, założony jeszcze w XIX wieku. Parę lat temu grali w 1 lidze. Dotarli nawet do finału Copa del Rey rozgrywanego wówczas w Elche na Martinez Valero. Nawet tamten mecz oglądałem :).

Na razie nie można mówić, że jakaś drużyna nie nadaje się do awansu. Jeszcze trzeba poczekać z 2 miesiące. W zeszłym sezonie walka była do samego końca. Wtedy Celta, Alaves, Cadiz, Recreativo i Eibar walczyły o 3 miejsca dość zacięcie. Najlepsze było wówczas to, że Cadiz musial walczyć o awans ze swoim odwiecznym rywalem z Jerez de la Frontera czyli z Xerez CD. Był nawet moment, że denerwowałem się na Celtę że mogliby wówczas coś spieprzyć, ale udało im sie awansować :):).

Wróć do „Hiszpania”