Sprawa jest prosta - wydawało się, że Messi wygra tą rywalizację, ale Real wygrał trzy razy Ligę Mistrzów m.in. dzięki wybitnej grze Ronaldo w fazie pucharowej i poleciała mocno narracja pt. ''Ronaldo clutch wygrywa raz za razem Ligę Mistrzów" podczas gdy Messi raczej grał poniżej oczekiwań gdy Barcelona odpadała z niej. I przyszły Mistrzostwa Europy, gdzie do tej pory raczej nikt nie wymagał od Ronaldo rzeczywistego triumfu z kadrą - bo szanse na to mieli tylko na ME 2012, gdzie poza setką z Hiszpanią Cristiano grał faktycznie świetnie na tamtym turnieju, ale odpadli pechowo po karnych. W 2016 roku Portugalia wygrała turniej w kiepskim stylu, gdzie Ronaldo zagrał dwa świetne mecze i jeden solidny, a świat obiegły zdjęcia kontuzjowanego Ronaldo dyrygującego (lol) z ławki drużyną, co w połączeniu ze samym współczuciem i faktem, że w tym samym roku Messi epicko przestrzelił karnego z Chile - spowodowało, że ta narracja pt. ''wygrywają tyle samo w klubie, ale na kadrze Messi nie radzi sobie z presją, podczas gdy Ronaldo doprowadził ich do tytułu" nabrała na popularności.
Taka jest mniej więcej geneza. A ja mogę tylko powtórzyć - jak ktoś ogląda piłkę, to raczej wie, kto jest najlepszy, Ronaldo nie jest tak daleko Messiego jak myśli @moody90 ale jak ktoś ogląda regularnie Barcelonę w lidze to wie, co robi Messi, jak będzie ta dwójka odbierana za kilkanaście-kilkadziesiąt lat, to już kwestia ogólnej medialnej narracji na którą nie mamy jakiegokolwiek wpływu. A ta jest taka, że to jest ten sam poziom, Portugalia w ogóle wygląda teraz mocarnie jeżeli chodzi o reprezentację i wcale nie zdziwię się jak dorzucą coś jeszcze na Mistrzostwach Europy czy jeszcze jednych MŚ z Ronaldo, podczas gdy Argentyna raczej będzie notować zjazd w dół, inna sprawa, że chyba Messi faktycznie trochę sabotuje postawienie na Dybalę i Icardiego, ale tego nie wiem, powiedzmy, że to plotki. Nie wiem czy Portugalia za rok na ME nie będzie głównym faworytem (wiadomo, poza Francją). Jak Portugalia wygrałaby np. za rok ME to Messi faktycznie byłby w tych porównaniach nieoczekiwanie na straconej pozycji, lol, bo to byłoby jednak niesamowite osiągnięcie.