Nowa II liga

Awatar użytkownika
Fishbone
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 28
Kibicuję: GKS Katowice

Nowa II liga

Post autor: Fishbone » 29 lip 2019, 20:39

Panie DDK, od połowy lat '90 po dziś dzień, nie zaliczyliśmy zera na wyjeździe. Były zerówki, ale nie z naszej winy, jak zakazy, remonty, chipy których nikt nie respektował, bo cała kibicowska Polska to wspólnie bojkotowała oraz inne okoliczności wyjątkowe. Jedne zero, było po pamiętnych Mydlnikach, gdzie w Turku nas zabrakło, ale zarząd wtedy nie wysłał dla nas zapotrzebowania na bilety, ponieważ toczyły się sprawy pobić przez funkcjonariuszy prawa. Jeżeli mnie szanujesz i wierzysz, to wiesz, że bylibyśmy i tam dobrą liczbą.

W lidze 1, którą odwiedzaliśmy przez kilkanaście lat, praktycznie na każdym wyjeździe robiliśmy komplet w klatce. Klatki mają niestety ograniczone liczby, dlatego walimy nadkomplety, ale gdzie była możliwość, że ilu przyjedzie, tylu wchodzi, robiliśmy komplet. Jeżeli liczyć średnią ilość ekipy na wyjeździe, to 1 liga była zawsze przez nas wygrywana. Czasami minimalnie przegrywaliśmy z Widzewem Łódź lub Zagłębiem Sosnowiec, ale to nie, że mieliśmy zjazd, tylko te ekipy robiły awans do ekstraklasy i liczby same się wykręcały. Wiesz o co mi chodzi. Owszem, zdarzały się też i mniejsze liczby, ale jazda do Bytowa, Niepołomic czy Grudziądza któryś rok z rzędu, w połowie już przegranej ligi, miała swoje skutki, ale powtarzam, liczby były i tak solidne.

W tym sezonie, byliśmy obok Legii Warszawa i Widzewa Łódź, najlepiej jeżdżącą ekipą w Polsce. W Polsce, nie w 1 lidze. Więc uszanuj to, że CWKS i RTS, to absolutny top wyjazdowy i My tam sami sobie zapracowaliśmy jeżdżeniem i zaznaczam, większość wyjazdów były ograniczone małym sektorem gości.

Obrazek

Więc jeżeli wydłużasz na nas skalę, że gdzieś w top 50 jesteśmy, to przykro mi, że nas tak postrzegasz, ale uważam, że mało śledzisz naszą wierność do klubu. Myślę, że GKS Katowice, jest ewenementem w Polsce, jeśli chodzi liczbę wyjazdową adekwatną do wyników piłkarzy, pomnożone przez kilkanaście lat upokorzeń.

Co do Twojej Wisły Kraków. Szacunek, do 2016 roku. Liczby Wisła robiła fenomenalne, zrobiliście u nas w 2004 roku rekord, 1800 osób na trybunie północnej, której już nie ma, czyli najliczniej przyjezdna ekipa spoza Górnego Śląska. Rekord należy oczywiście do Ruchu Chorzów w 1998, gdzie Niebiescy zawitali w 3500 osób i zakończyło się to przerwanym spotkaniem. Wisła miała zawsze super wyjazdową ekipę, legendarne "Wyjazd rzecz święta" w Lubinie, to Wasz znak rozpoznawczy i świetna koalicja TKWM. Więc do tego okresu uważam, że Wisła była absolutnym top w Polsce.

Po wbiciu sztyletu w serce fanom Śląska Wrocław, czyli zdradzie, bo inaczej tego nie nazwiemy, liczby Wisełki są szczerze słabiutkie. Na wyjazd do Płocka, który w świadomości kibiców Wisły, był ostatnim w ekstraklasie (nie wiedzieliście do końca, że znajdzie się nagle sponsor, który Was wesprze) pojechało tylko 100 osób, co dla mnie jest sporą kompromitacją. Nie możesz zasłaniać się walką w grodzie Kraka, bo My mamy więcej wrogów od Was w aglomeracji Śląskiej i jakoś liczby kręcimy na wyjazdach. Blaszok to nie ten, co kiedyś, ale w całej Polsce się pozmieniało, że młyny nie są nabite jak kiedyś. U nas spora część Blaszoka zasiada w sektorze 5 i spora część ekipy wyjazdowej. Ale jest jeszcze jedna istotna rzecz, którą mało osób dostrzega. My zawsze prowadzimy doping. Część ekip, które dobrze jeździ na wyjazdach, nie potrafi zebrać ekipy do młyna i nie wywiesza czasami flag, jak np. Zagłębie Sosnowiec to robiło swego czasu często.

Patrząc jakim potencjałem dysponuje Wisła, czyli zrobienie 30,000 widzów u siebie i 240 teraz w Gdańsku (z Ruchem), gdzie jest to już Wasza kosa, to powinno Was tam być 2000. Ale to Wasz problem, więc dziwię się, że GKS uważasz za słabą ekipę.

Podsumowując. Wisła Kraków, to dla mnie topowa ekipa mimo wszystko, która niestety zatraciła wartości charakteru, jeździ słabo, ale dobrze wiemy, że po rozbiciu starych zasłużonych zgód, spora część odpuściła z jeżdżeniem, bo z WRWE nie chce mieć nic wspólnego, więc to rozumiem. Nie będę napinał się w Waszym kierunku, bo pewnie Ty jak ja, za dużo do powiedzenia nie mamy w swoich szeregach i jest jak jest, ale piszę szczerze i nigdy bajek nie cisnę, bo sam wobec GieKSy jestem często krytyczny.

Wracając do kibica Polonii Bytom, który nie wiedząc czemu, robi wjazdy na mój klub za każdym razem, powiem od siebie, żeby nie było mu smutno, że Polonia to charakterna ekipa, która w regionie, gdzie cały czas się coś dzieje, jedyna trzyma fason na przestrzeni wszystkich lat. Jedyna ekipa, która nie ma poza swoim miastem Fan Clubu a jest szanowana i licząca się w regionie. Tak wiem Cloner, Radzionków, to osobne miasto, ale nim Cidry raczkowali na trybunach, Polonia już tam była, bo była to dzielnica Bytomia. GKS Jastrzębie, GKS Tychy, Piast Gliwice to są zwykli napinacze, którzy tylko szczekają i do ekipy GieKSy, Górnika Zabrze i Ruchu Chorzów, nigdy nie mieli podjazdu, ale w Internecie żyją w swoim świecie. Odra Wodzisław, Ruch Radzionków, Szombierki Bytom i inni nigdy się nie liczyli, choć swoje 5 minuty każda z tych ekip miała. Odra nawet dłużej. Jest jeszcze ROW Rybnik, ale to przykład charakteru ekipy, która wcześniej bycia postrzeganym jako FC, stał się równym kompanem dla Górnika Zabrze, czyli zgoda.

Z szacunku jeszcze tu do dwóch fanów Widzewa, którzy często udzielają się, mogę o Widzewie pisać w samych superlatywach. Oczywiście miedzy nami kosa z oczywistych względów, ale sami RTS-u, to w mojej skromnej ocenie absolutny top kibicowski. Bania z karnetami, komplet co mecz w 2 lidze i same liczby wyjazdowy, to ewenement. Szanuję kibiców Widzewa, jako markę. Szkoda, że przez Ruch i Wisłę, nie są już szanowani przez całą kibicowską Polskę, bo próbowali w Skopje się dogadać, ale sprawy poszły za daleko i po dwóch próbach pogodzenia się i pojednaniu, reszta ekip z nimi poszła w "tango", co mnie osobiście nie dziwi. Ale trzeba zwrócić im szacunek, że próbowali jako sami to załagodzić.

Powodzenia w nadchodzącym sezonie.

Wróć do „Polska”