Kosciół

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: Mazurek » 26 paź 2005, 22:01

@Chlopaczek
Nie wiem kto Cie uczy religii...

Pragne zauważyć, że w programie nauczania tego przedmiotu jest zarówno ateizm, jak i deizm. Który ja na swoich lekcjach religii miałem omawiany.

Ok ale może zaczne od tego:
Czy jestem osobą wierzącą ? Tak, jestem

Mówicie, że księża tylko za kasą... tak, zgadzam się - część księży (a właściwie klerykow) właśnie dlatego wstępuje do seminarium, ale właśnie w tym roku poszło do seminarium 2 moich dobrych znajomych i moge własną głową poświadczyć, ze to nie kasa nimi kierowała.. bagg ma w 100% racje. Teraz żeby trafić na księdza z powołaniem trzeba mieć szczęście, albo wiedzieć gdzie szukać. Ja jestem w LSO i jeżdże na turnusy wakacyjne. Tam właśnie jeżdżą księża, którzy chcą pracować z młodzieżą i robią to za darmo, wielokrotnie jeszcze do tego dopłacając. Zresztą księża, z którymi mam kontakt na co dzień (u mnie w parafii i katecheta) jakoś średnio się interesują tym co się dzieje w okół nich niestety.. A jeszcze jedna ważna sprawa... Teraz nie tak łatwo zostać księdzem - dla przykladu - w tym roku było 32 kandydatów, a na 1 rok zostało przyjętych 21.

W gwoli ścisłości jeśli chodzi o obraz jasnogórski - został on sprowadzony na jasną góre przez księcia wladysława opolczyka...
Mogę powiedzieć, żę Bóg jest częściowo jak wiatr. Nie widać Go..., ale jednak czuć
dokładnie... Einstein im bardziej poznawal świat tym mocniej wieżył w Boga...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”