Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post autor: Chlopaczek » 27 paź 2005, 1:04

Krzysztof Jarzyna pisze: Ciebie to razi, ja szczerze mowiac nie zwracam na to nawet uwagi (pewnie dlatego, ze mi to nie przeszkadza).
Wiec postaw sie w mojej sytuacji i troche przejaskrawiajac powiedz czy bys zauwazyl gdyby obok godla panstwowego wisial herb Barcelony (chyba za nia nie przepadasz jesli sie dobrze orientuje).Nawet gdybys wiedzial ze 90% spoleczenstwa jest za Realem chyba by Cie to podraznilo?Przyklad moze troche z kosmosu ale nie potrafie tego inaczej zobrazowac bo Cie nie znam.
Krzysztof Jarzyna pisze:Zapytasz w takim razie, po co w ogole sa krzyze w budynkach uzytecznosci publicznej? to jest tak jak juz pisalem wczesniej. przytlaczajaca wiekszosc Polakow to katolicy. a wiadomo, ze w demokracji rzadzi wiekszosc. tak samo jest z wiara - czy tego chcemy czy nie. popatrz, rownie dobrze moznaby powiedziec - nie chce zeby Kaczynski reprezentowal moj kraj bo ja na niego nie glosowalem.
Z ta roznica ze konstytucja w zaden sposob nie normuje spraw zwiazanych z Kaczynskim a z kosciolem tak.Skoro wiadomo ze w wyborach liczy sie to lub ten na ktorego glosowala wiekszosc to ja musze sie z tym pogodzic.Jednak nie ma prawa ktore mowi ze Polska to kraj katolicki a wrecz przeciwnie wiec krzyzy w budynkach uzytecznosci publicznej byc nie moze.Chyba ze zrobia oddzielne poczty szpitale itd dla katolikow i pozostalych albo zmienia konstytucje (kto wie kto wie...).Wtedy albo sie pogodze z prawna wyzszoscia katolicyzmu albo wyjade z kraju.
Krzysztof Jarzyna pisze: pewnych spraw nie da sie przeskoczyc. to jest pewnie niesluszne pdejscie, ale jest to nieslusznosc wynikajaca z naszej tradycji. sam przyznaj, ze Polska od zawsze byla wierzaca. [ciach].
Jestesmy chyba ostatnim bastionem katolicyzmu w Europie (nie licze Irlandii).Jestesmy jedynym krajem z Europy ktory (glupio to brzmi) eksportuje ksiezy bo w innych krajach jest ich niedobor (miedzy innymi przez skandale zwiazane z kosciolem i ogolna jak wspomniales laicyzacje tudziez stanowcza polityke ludzi rzadzacych - Hiszpania i Zapatero).
Masz oczywiscie racje ze katolicyzm byl w naszym kraju praktycznie od zawsze albo uscislajac od chrztu Polski.Umocnil sie jeszcze po pontyfikacie i smierci Wojtyly.
A to ze Bog byl opoka?Moze i dla ludzi byl ale czy nam pomagal (wiem wiem kwestia wiary ale ja smiem twierdzic ze tego nie robil)?Utrwalilo sie potem przekonanie ze jestesmy "Jezusem narodow" ukrzyzowanym miedzy zaborcami z jednej strony Rosja a z drugiej Prusami.Dziekuje za takie wyroznienia.
Krzysztof Jarzyna pisze:Masz racje. ale chyba sam sobie zdajesz sprawe, ze nie jest mozliwoscia zabronic ludziom wyznawania wiary.[ciach].
Ja jestem nawet przeciwny zakazywania czy tepienia pogladow religijnych.Dla niektorych ludzi to ostatnia nadzieja na zasadzie teraz mam zycie do dupy ale kiedys tam w lepszym swiecie... Nawet jak sie im tego zabroni i tak beda gdzies w piwnicy ja praktykowac.Kazdy wierzy w co chce i jest super.Do czasu jak nie zacznie narzucac swojej wiary innym.
Mowisz ze przemoc religijna jest spowodowana zlym odczytywaniem dogmatow czy zasad danej wiary.Moze i masz racje (chociaz z tego co pamietam w Koranie jest zapisany obowiazek zabijania niewiernych) jednak nie mozna pozwolic zeby ktos albo jakas grupa ludzi tlumaczyla Ci jak masz wierzyc.Bo skad wiadomo ze oni sie nie myla?Wezmy takie Pismo Swiete.Sa 4 ewangelie ale skad wiadomo ze sa to tak zwane ewangelie pisane pod natchnieniem Ducha Swietego?Dlaczego mialbym zaufac kosciolowi ktory sam ustalil ktore pisma sa natchnione przez Ducha Swietego (do tego je zmodyfikowal) a ktore nie?Przeciez jest dziesiatki ewangelii apokryficznych moze to wlasnie jedna z nich zawiera prawdziwe przeslanie wiary chrzescijanskiej?
Krzysztof Jarzyna pisze: No i widzisz. jakas tam ogranizacja podala jakiestam wiadomosci o niewiadomym i raczej niemozliwym do zlokalizowania zrodle ich powstania i juz jest negatywny obraz wszystkich ksiezy. nie mowie, ze to co napisales jest nieprawda (chociaz watpie w to) ale takie dane wplywaja na caly ksztalt. i ciezko jest je zdementowac, bo teraz kiedy wszyscy mysla ze kazdy ksiadz to dewiant, tym bardziej sa one wchlaniane.
Niestety nie mam fotograficznej pamieci i nie zapamietalem tej zagranicznej nazwy wiec to zaden argument.Ale jesli bym sie np. posilkowal WHO ktore stwierdzilo w swoich raportach ze jedna z glownych przyczyn ciaglego wzrostu zachorowan na AIDS (glownie Afryka) jest zakaz kosciola w kwestii prezerwatyw to bys mi uwierzyl?
Bron nas Boze (bylo nie bylo) przed mysleniem ze kazdy ksiadz to dewiant.Oczywiscie ze tak nie jest.Musielibysmy wyjsc z zalozenia ze przyjmujac swiecenia stajesz sie automatycznie dewiantem he he.
Krzysztof Jarzyna pisze: Mysle, ze ten problem dotyczy nie tylko wiary.
Tak ale akurat tematem naszej rozmowy jest wiara.
Krzysztof Jarzyna pisze: Na szczescie takich jest juz coraz mniej.
Tacy ludzie mocno przyczynili sie do wygranej wiadomo kogo ostatnio:/
Krzysztof Jarzyna pisze: No ale tu juz pokazujesz jakas psychoze. bo tak samo mozna powiedziec - co bys czul wsiadajac do autobusu kiedy zaczalbys sie zastanawiac czy facet siedzacy obok Ciebie nie zasztyletowal wczoraj zony? albo czekajac na frytki zastanawialbys sie czy ktos do nich nie nasika? przyklady sa glupie, ale mniej wiecej adekwatne. zyjac w spoleczenstwie przyjmujemy pewna doze zaufania, bo inaczej oszalelibysmy albo nie wychodzilibysmy z domow. tak samo jest z religia.
Dlatego oni sie nie zastanawiaja nad tym biorac komunie a ja nie zastanawiam sie podajac koledze reke czy on wczoraj nia sobie nie trzepal :wink:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”