Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3333

Post autor: Chlopaczek » 27 paź 2005, 20:50

Mazurek pisze: Sorry, ale za bardzo chcesz odpierac argumenty wszystkich naraz :lol:
Powiedz szczerze ile razy widziałeś nagłówek: "Ksiądz potrącił przechodnia", a ile razy "Hydraulik potrącił przechodnia"... n/c
Nie tyle co odpieram tylko przedstawiam swoj punkt widzenia.Zauwazyles gdzies zebym napisal "co za bzdury gadasz?"?Napisalem ze sie z tym nie zgadzam takie moje prawo.A ile razy widziales naglowek w Polskiej prasie "Kolejny skandal pedofilski w USA z udzialem ksiezy" albo "Parafia sprzedaje terany miastu za 2 miliony zlotych.Miasto odsprzedaje je parafii za symboliczna zlotowke" albo "Na co idzie 5 miliardow rocznie ktore panstwo Polskie przekazuje kosciolowi?" albo "Gdzie zginely pieniadze przekazane Caritasowi" i tak dalej i tak dalej.
Mazurek pisze:Jestem niezmiernie ciekaw skąd się biorą takie informacje... Po prostu nie wiem jak można cos takiego sprawdzić...
Badania OBOPU dla Onetu to na pewno nie sa he he.Jak sie dowiem w jaki sposob to sprawdzaja to dam znac ale chyba takich tajemnic sie nie zdradza.
Mazurek pisze:A skąd ty o tym wiesz ? 8)
Ja ogladam najczesciej tylko Fakty (zreszta nawet gdyby gdzies indziej wspominano o kosciele przez pryzmat jakiejs afery to na pewno szybko bym sie o tym dowiedzial).Tam wola pokazywac relacje - smiertelnie powaznie oczywiscie - ze spotkania egzorcystow i jak wypedzic zle duchy niz o kolejnych machlojkach ksiezy czy ogolnie kleru.
Faktycznie moze poczytaj polecane tutaj przez dawnego Zawdiego "Fakty i Mity".Wbrew pozora nie jest to taki szmatlawiec za jaki wiekszosc katolikow go bierze.Znamienne jest to ze w kazdym numerze sa informacje o przekretach lub przestepstawach ksiezy i politykow a jakos FiM nie maja spraw w sadzie o pomowienia (co bo zaowocowalo odszkodowaniami i zwinieciem interesu gdyby wymyslali sobie pewne rzeczy) i dalej spokojnie robia swoje.
Przyczytaj chocby dlatego zeby miec tez wglad na cala sprawe z drugiej strony.

Mazurek pisze:Jak już zostało naisane wcześniej, krzyże nie znikną z dnia na dzień, ale z czasem na pewno. Widzisz mówisz, że w Konstytucji nie ma zapisu o religii, jednak Belka walczył w Brukseli, aby w Konstytucji UE znalazł się zapis o chrześcijaństwie...
Tak wiem Polskie oszolomy wcisna krzyz wszedzie.Dobrze ze patrza na nich tam z politowaniem i nic nie zdzialaja w tej sprawie.

Mazurek pisze:I każdy ma do nich dostęp - są do nabycia w Caritasie w cenie 3 zł :] Nie wiem, czy dobrze kojarze, ale podobny wątek był w filmie Stygmaty. Tam było ukazane, że ewangelie bodajże św Bartłomieja Kościol odrzucił, bo zawierała fragmenty, które były mu niewygodne. Zaraz po filmie zakupiłem ją i.. nic nadzwyczajnego w niej nie znalazłem...
Mam nadzieje ze z tym dostepem to ironia.Co mialo byc zniszczone zostalo zniszczone w wiekszosci co mialo byc zmienione zostalo zmienione (chociaz nie dalo sie ukryc machlojki ze zmiana przykazan).
Mazurek pisze:A temu akurat jestem przeciwny nie z pobudek religijnych - zaraz za tym by poszło (na wzór Holandii) aby takie pary mogły adoptować dzieci... a nie wiem jak ty, ale ja nie chciałbym być wychowywany przez taką pare...
Takie cos Ci juz nie grozi prawda? :wink:
Problemem Holandii nie jest teraz moralny aspekt tego zagadnienia tylko to ze pozwalajac na takie swobody spowodowali masowy naplyw emigrantow i nie wiedzac co z tym zrobic.Wprowadzili testy na kulture holenderska dla osob ktore przybyly z innych krajow i jesli ktos nie zdaje to odbierana jest mu pomoc panstwa.Bo Holandia to kraj nastawiony mocno na czlowieka i obywatela.Cos co w Polsce jeszcze dlugo bedzie nieosiagalne.

edit:Tomachos nie zapedziles sie z tym ze ludzie wierzacy sa w Polsce dyskryminowani?Przez kogo maja byc dyskryminowani jak 95 czy 97% deklaruje sie jako katolicy?No chyba ze nie masz na mysli Polski.Ale szatan jest wszedzie...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”