Kosciół

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: Mazurek » 27 paź 2005, 21:02

Mam nadzieje ze z tym dostepem to ironia.Co mialo byc zniszczone zostalo zniszczone w wiekszosci co mialo byc zmienione zostalo zmienione (chociaz nie dalo sie ukryc machlojki ze zmiana przykazan).
Idąc tym tokiem myślenia dajmy na to ktoś ci powie, ze ma tą Ewangelie bez żadnych domniemanych "cięć" to skąd masz pewność, że to właśnie jest oryginał ? Tak jak już ktoś wcześniej wspomniał. Musisz mieć społeczne zaufanie.

IHMO za bardzo potengujesz obraz Kościoła, jako instytucji manipulującej swoimi wiernymi... moge podać 3 przepisy, które zostały wprowadzone przez papieży tylko z chęci zarobienia. Ale nie są oni oceniani zbyt pozytywnie przez późniejsze głowy Kościoła...
Byłes innego wyznania, czy agnostykiem , ateistą??
Ateistą, można powiedzieć, że przyjmowałem postawę podobną do Chlopaczka w tej dyskusji...
Racja, o wiele łatwiej jest ludzią przyznać sie do tego że nie wierzą niz na odwrót, a jeżeli następuje taka sytuacja ze ktos przyznaje sie do swojej wiary jest dyskryminowany!! ( szczególnie można to zauważyc u dojrzewającej młodzieży itd. z wiekiem ten stan mija, dlatego moze warto by poznać wiek wypowiadających się - ułatwiło by to dyskusje - jak dla mnie!!)
Dlaczego napisałem, że wiek nie ma znaczenia ? Otóż widzisz... nie wiem czy wiek 17 lat traktujesz jako dojrzewającą młodzież, ale ja właśnie tyle mam i nie czuje oporów do przyznawania się do swojej wiary... to bardziej zależy od typu osobowości niż od wieku...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”