Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3335

Post autor: Chlopaczek » 27 paź 2005, 21:11

Mazurek pisze: Idąc tym tokiem myślenia dajmy na to ktoś ci powie, ze ma tą Ewangelie bez żadnych domniemanych "cięć" to skąd masz pewność, że to właśnie jest oryginał ? Tak jak już ktoś wcześniej wspomniał. Musisz mieć społeczne zaufanie.
Spoleczne zaufanie do kosciola patrzac na jego historie i to co sie dzieje obecnie - dobre dobre.
A skad mam miec pewnosc ze to orginal?Sam nie sprawdze ale przeciez przeprowadza sie badania i mozna stwierdzic kiedy co zostalo napisane.
Juz wiadomo ze "Calun turynski" nie jest calunem w ktorym pochowano Jezusa.Wlasnie dzieki badaniom.C14 i te sprawy.Mysle ze w archiwach Watykanu jest wiele orginalnych pism czy manuskryptow ale prawie nikt nie ma do nich dostepu wiec ciezko wszystko zweryfikowac.
Mazurek pisze:IHMO za bardzo potengujesz obraz Kościoła, jako instytucji manipulującej swoimi wiernymi... moge podać 3 przepisy, które zostały wprowadzone przez papieży tylko z chęci zarobienia. Ale nie są oni oceniani zbyt pozytywnie przez późniejsze głowy Kościoła...
Moze i masz racje.Ja po prostu pokazuje ciemne strony kosciola a nie te jasne.Bo jakbym pokazywal jasne to bym sie zgadzal z katolikami i nie byloby dyskusji wtedy.Ja lubie rozmawiac z ludzmi ktorzy maja totalnie inne poglady.Wtedy sie mozesz czegos nauczyc.Jak dwie osoby sobie przytakuja to niczego sie nie naucza.

Pozdrawiam.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”