Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3336

Post autor: Chlopaczek » 27 paź 2005, 21:56

Mazurek pisze:A dziadek Tuska był w Wehrmachtcie a i tak bym na niego głosował...
Sa pewne subtelne roznice z wymordowania milionow ludzi i przyczyniania sie do smierci kolejnych milionow a wstpowaniem pod przymusem na Wehrmachtu.

Mazurek pisze:Pisałeś, że najkrwawsze wojny wybuchały z pobudek religijnych - masz w 100% racje, ale nie wiń za to Kościola. To prawda - krucjaty były organizowane za zgodą, a nawet za nawolywaniem do nich przez Kosciół, ale jedyne co mógł teraz zrobić to przeprosić - i przeprosił, podczas gdy inne religie nie wyciągneły ręki...
Niemcy tez przeprosili ale przepraszam to w takich przypadkach za malo.Inna sprawa ze co by nie zrobili to i tak nigdy tego nie naprawia.
Mazurek pisze:Ale nie chce tutaj pokazywać, że inne religie są gorsze od katolicyzmu bo wcale tak nie jest. Po prostu każda znana mi religia (z wyjątkiem buddyzmu) dąży do tego, aby powiększyć liczbę swoich wyznawców...
Jasne to naturalne.Roznia sie tylko metodami.KrK tez nie gra fair bo wysyla do Rosji ksiezy ktorzy maja za zadanie nawracac ludzi na katolicyzm.Dlatego stosunki z cerkwia rosyjska sa tak chlodne (miedzy innymi dlatego).
Mazurek pisze:Weźmy np Piusa IX, albo Jana Pawła II - dwie (a takich jest więcej)osoby stojące na czele Kościoła, które zrobiły ogrom dobrego dla całego świata..
Jeszcze Kaczynski nie wprowadzil prawa zgodnie z ktorym za obraze papieza dostaje sie kare paru lat wiezienia wiec powiem to jeszcze raz: z mojego punktu widzenia papiez nie zrobil wcale tak duzo.On zrobil naprawde niewiele.W opinii teologow (szczegolnie tych wykletych przez kosciol jak Hans Knug) JP2 cofnal KrK do czasow sredniowiecza.Ale ja juz wczesniej pisalem co papiez zrobil zlego wiec nie bede sie powtarzal.
Mazurek pisze:Głownie chodzi mi o to, że Kościół jako instytucja ma wady i to wcale nie mało, ale to nie powód, żeby się od niego odwrócić plecami, bo w końcu kto nie ma wad... a nie zapominajmy, że choć to grupa ludzi, to wciąż tylko ludzie...
Tylko czy inni o tym wiedza.A moze inaczej zapytam: czy sam kosciol o tym wie?Oni chocby glosily najglubsze oderwane od rzeczywistosci tezy o cywilizacji smierci bo antykoncepcja dzieci z probowek seks nie majacy na celu prokreacji to i tak sie do tego nie przyznaja.Nie zmienia swoich pogladow.Sadza ze sa nieomylni.Sadza ze sa glosem Boga.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”