Starczy ze odpowiem ze Watykan i reszta sie w tym zawiera prawda?Nie mam mysli kosciola jako wspolnoty bo wspolnoty sa z zalozenia dobre (zreszta w artykule do ktorego link dal Smithu jest o tym mowa).Kosciol jako instytucja firma ktora odeszla od tego czym byla albo miala byc pierwotnie.Mazurek pisze:tak gadamy, gadamy a tu jedna istotna kwestia niewyjasniona jasno:
Czym dla Ciebie jest Kosciol ? Czy to tylko Watykan, czy Tylko Episkopat Polski czy moze jeszcze twoja diecezja/parafia ?
Smithu nie ogladalem bo jak lecial to w tym samym czasie byl mecz Milanu.Mama chciala ogladac ale nie miala w tym wypadku nic do gadania.Milan to Milan.Sam rozumiesz
Potem gdy nastepnego dnia obejrzala druga czesc powiedziala mi ze film jest piekny ze plakala na nim i tak dalej.Moze faktycznie jest dobry nie wiem nie widzialem ale nie sadze zebym na nim plakal.Mam bardzo chlodne podejscie do Karola Wojtyly.Oczywiscie byl on czlowiekiem nietuzinkowym ale sadze ze mogl swoja madrosc i umiejetnosc kontaktu z ludzmi wykorzystac w inny sposob niz na chwale kosciola.
edit
Znowu to mamy walkowac?Ok.Mazurek pisze:Zrobił zarówno coś dobrego jak i coś złego. I jak Smitu pisze popełnił wiele błędów, ale TO BYŁ TYLKO CZŁOWIEK !! Ma być nieomylny ?! Zarówno i Smitu jak i Chlopaczek - twierdzicie, że JPII nie zrobił wiele dobrego a na dodatek popełnił szereg błędów, to może wyjaśnicie mi dlaczego był tak kochany przez cały świat, co wyraziło się m.in. po tym jak go żegnano gdy umierał ? I nie mówie, tu tylko o katolikach, przecież cały świat uczestniczył duchowo w tym wydarzeniu...
Chyba jedynym na to racjonalnym wytłumaczeniem jest to, że 3/4 ludności świata się myli, a wy macie racje... GAB...
Gadanie ze caly swiat go kochal podziwial uczestniczyl duchowo itd jest po prostu klamstwem i to klamstwem niskiej jakosci.Nie sluchaj wszystkiego co mowia w polskiej tv bo ona to najpierw wmowila wam a wy staracie sie wmawiac innym ze "papiez byl dla wszystkich wielkim autorytetem" (pozdro dla pilka.pl i tego ladnego siga na gorze strony ktory byl przez pare dni i tez to wmawial wszystkim).
Podczas gdy na dwojce prezenterka zaczynala plakac ze papiez umarl to czeska tv podala informacje o tym i tyle.Koniec kropka papiez zmarl puszczamy program zgodnie z ramowka.Nie bylo takiej psychozy jak u nas jakies marsze milczenia 3 dni programu tylko o papiezu.Nasz kraj i np. Filipiny to byly odosobnione przypadki.Wlosi tez to mocno przezywali ale oni maja taka mentalnosc: Bog rodzina pilka nozna.A dla wielu osob byla to pewnie tez niezla atrakcja turystyczna ...