Jezeli mowisz o materialnych zaslugach to faktycznie moze nie zrobil za wiele dla naszego kraju. w obaleniu komunizmu nie mial udzialu? zapytaj kogokolwiek z tych, ktorzy obalali PRL. nie mowie tu o Walesie czy innych "ze swiecznika" bo Ci w rzeczywistosci byli tylko symbolami jakich potrzebowal ruch solidarnosciowy. zapytaj robotnikow, ktorzy strajkowali, studentow, ktorzy wychodzili na ulice. wielu z nich powie, ze osoba Papieza miala na nich wplyw, to co mowil. wiadomo, ze on nie mogl przyjac bardziej radykalnej postawy, bo przeciez byl glowa panstwa. co mial wywolac w imieniu Watykanu wojne?Chlopaczek pisze:Byl jednym z najwiekszym Polakow w historii naszego kraju bo: i tutaj mam nadzieje minimum pol strony konkretnych (KONKRETNYCH)przyczyn tego stanu rzeczy.Nie powinno byc z tym problemow.Darujcie banaly w stylu bo kochal wszystkich bo jezdzil bo umial wybaczyc bo sie modlil za nas.
Bo ja zaprzecze temu ze byl wielkim Polakiem.Dla mnie nie byl.Dla mnie nie zrobil nic wielkiego dla kraju (to ze obalil komunizm mocno naciagane).Ale umocnil tak pozycje kosciola i katolicyzmu w Polsce ze to godne podziwu.
Poza tym niewatpliwe jest chyba to, ze rozslawil nasz kraj jak nikt inny. 3/4 swiata nie ma pojecia gdzie lezy Polska ale 80% ludzi wie ze Jan Pawel II byl Polakiem.
Napisalem ze od XVIII wieku (czyli takze w XIX i w XX). a ostatnio juz chyba Aztekow i Majow nie ma...Chlopaczek pisze:Masz na mysli te czasy w ktorych ogniem i mieczem nawracano rdzennych amerykanow?Czasy w ktorych zniszczona plemiona Majow i Aztekow?Jesli tak to masz racje to motto ma mocne podstawy.
Abstrahujac juz od tego, ze przyjmujac motto z "Dzumy" trzeba mowic, ze wszystko jest zle, bo przeciez wszystko jest stworzone przez czlowieka, to jednak chrzescijanie przyjmuja, ze Kosciol zostal oczywiscie przez ludzi stworzony jednak nie bez ingerencji Boga. Popatrz, co by bylo, gdyby Kosciol byl doskonaly? wtedy nie byloby wyjscia - trzeba byloby wierzyc. bo jezeli nie mialbys cienia watpliwosci co do jego dzialalnosci, podejmowanych decyzji czy tez samego obrazu to pisalibysmy teraz o tym wszystkim? nie. kazdy czlowiek ma wolna wole. wiara jest jej przejawem. musisz miec pozostawiona swobode wyboru.Chlopaczek pisze:Koscil jest niemal rdzennie zly bo stworzony przez ludzi a jak pisal Camus "w kazdym z nas jest dzuma".
I tu jest wlasnie to o czym mowilem - w historii kosciola istnieje wiele niewlasciwych i wstydliwych rzeczy. Papieze czesto byli ludzmi niewlasciwymi, a moze poprostu uwazali, ze religia jest najwazniejsza i trzeba jej wszystko podporzadkowac. mieli wladze prawie absolutna, bo czlowiek zawsze boi sie bardziej kary boskiej niz miecza. dlatego tez moze ta wladza przyslaniala im prawdziwe zadanie jakie mieli do spelnienia? nie wiem i ciezko jest mi powiedziec.Chlopaczek pisze:W duzym stopniu byly to przemyslane wyrachowane krucjaty nastawione w rownej mierze na nawracanie co na zysk(..[caly akapit, zeby nie robic mega postow]...)
Szczerze mowiac to ja jakos przyjmuje z dystansem wszystko to co mowia do nas Rosjanie. i to niezaleznie czy mowia o religii, gazie czy o pogodzie. moze mam jakies uprzedzenie, ale o zaufaniu do Rosjan jakos ciezko byloby mi powiedziec.Chlopaczek pisze:Tutaj posilkowalem sie tylko tym co mowia Rosjanie.Oni maja o to pretensje.Ja nie.