Kosciół

Awatar użytkownika
Mazurek
Moderator
Moderator
Reputacja: 0
Kontakt:

Post autor: Mazurek » 28 paź 2005, 15:39

Takie jak KrK tylko ze najslabsi odpadaja.KrK bylo tygrysem i zbiera owoce.
Dobra, a masz pomysł dlaczego tak sie stało ? Jeśli byłoby to wszystko kłamstwem to jakim cudem przetrwało to kłamstwo 200 lat ? Dlaczego nie skończyło się tak jak np wiara w mity greckie ? Dlaczego ludzie dadzą się zabić by tylko bronić tych poglądow ?
Dlaczego tylu ludzi poszlo na nie?Powiem Ci dlaczego- bo mieli obiecane ze to co zdobeda moga sobie wziasc.To byl jeden z glownych powodow dlaczego ludzie prawie nie zainteresowani "nawracaniem" ruszyli to robic
Tak, i to niby wina Kościoła ? Trochę to naciągane...
To co robi kosciol juz jest potepiane (oczywiscie nie wszystko).Ale nie u nas oczywiscie.
Im dłużej potrwa ta dyskusja tym będzie silniejsze moje wrażenie, że ty Chlopaczku jesteś człowiekiem obrażonym na Kościół Katolicki i tak tym zaślepiony, ze nie widzisz żadnych jego pozytywnych cech. Nie jestem Tobie przeciwny w kilku kwestiach się nawet z Tobą zgadzam, ale IHMO Kościół zrobił i robi więcej dobrego niż złego. Sam siebie zapytaj - jeśli nie wiara to co by chamowało potencjalnych przestępców przed popełnieniem przestępstwa ? Mój znajomy pracuje z narkomanami i wielu z nich nie złamało prawa tylko dlatego, że wierzą w Boga. Nie chce się wymądrzać, ale jako człowiek zafascynowany psychologią wydaje mi się, że stworzyłeś własną religie - religie antykościelną... i jak każda religia chcesz przeciągnąć jak najwięcej osób na swoją strone.

Domagasz się, żeby napisac, że papież zrobił to i to...
A dajmy na to Tadeusz Kościuszko... Co on takiego zrobił ? Uczestniczył w postwaniu kościuszkowskim jako naczelnik... powstanie upadło - to czyni go wielkim ? Czyni.
Bo przeciez JP2 nie uchronil Europy przed laicyzacja.Nie zatrzymal tego procesu[...]
No dobra.... a jeśli by do Ciebie i tylko do Ciebie JPII powiedział "Słuchaj, Bóg istnieje, fajnie by było jakbyś zaczął wierzyć" posłuchalbyś ? To zależy tylko i wyłącznie od osobowości ludzi i otoczenia w jakim zostali wychowani.

Ja jeszcze raz powtórze, że jestem katolikiem z wyboru, nie dlatego, że rodzice mi kazali chodzić do kościoła. I wtedy, gdy już zostałem prawdziwym katolikiem można powiedzieć, że ogromne znaczenie ma społeczeństwo i jego wpływ (niby się o tym czyta w książkach, ale odczuć to zupełnie co innego :P).
bo jezeli bedziesz wolny bez ograniczen, to bedziesz musial swoim zachowaniem ograniczac wolnosc innej osoby.
też chciałem to napisać :D

EDIT:
Tutaj sie nie zgodze.Papiez mogl zrobic bardzo duzo.Szczegolnie jesli chodzi o spadek liczby ksiezy.Zniesc celibat?
Tak wtedy by było napewno więcej księży z powołania... :roll: I wtedy znow byś podniosł krzyk, że księża są bez powołania... Jak dla mnie bez sensu...

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”