Stolarzowi na etacie wyznacza wynagrodzenie rynek i to samo można posiedzieć o stolarzu prowadzącego działalność gospodarcza. Ten stolarz może sobie wyznaczyć stawke z kosmosu, ale kto wówczas skorzysta z ich usług. Inna sprawa jest taka ze z całym szacunkiem dla tych zawodów, bo zawsze uważałem ze to jest dobra i solidna praca ale z tym ze zawsze i wszędzie będą dobrze zarabiali to tez takie życzeniowe myślenie. Operując na przykładzie tego kierownika przedsięwzięcia budowlonave, którego przygotowanie wymaga 8 lat a budowlańca ile ? Przypuszczam ze osoba, która faktycznie chce się nauczyć zawodu ma odpowiednie technikum to w rok się nim może stać. Jeżeli się mylę to może mnie naprostować.Skoro nie wiesz, to po co się wypowiadasz? Pakowacz nigdy nie zarobi tyle co stolarz, murarz, dekarz, tynkarz, itp. Pakowaczowi stawkę minimalną wytyczy rząd, w/w. grupa ludzi sama sobie ją ustala.
A tak poza tym to:
https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska/pr ... rz-meblowy
Wychodzi na to, że średnie zarobki stolarza to 4100 złotych netto. Pewnie trochę większe ponieważ jest to jedna z tych branż w których dużo się robi na czarno i daje pod stołem ale pewnie o tak różnice w wynagrodzeniu minimalnym a średnim wynagrodzeniem stolarza nie będą znaczne.