Ogólna dyskusja o polityce cz.2

MarcinW
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 390

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: MarcinW » 13 paź 2019, 12:59

Skoro nie wiesz, to po co się wypowiadasz? Pakowacz nigdy nie zarobi tyle co stolarz, murarz, dekarz, tynkarz, itp. Pakowaczowi stawkę minimalną wytyczy rząd, w/w. grupa ludzi sama sobie ją ustala.
Stolarzowi na etacie wyznacza wynagrodzenie rynek i to samo można posiedzieć o stolarzu prowadzącego działalność gospodarcza. Ten stolarz może sobie wyznaczyć stawke z kosmosu, ale kto wówczas skorzysta z ich usług. Inna sprawa jest taka ze z całym szacunkiem dla tych zawodów, bo zawsze uważałem ze to jest dobra i solidna praca ale z tym ze zawsze i wszędzie będą dobrze zarabiali to tez takie życzeniowe myślenie. Operując na przykładzie tego kierownika przedsięwzięcia budowlonave, którego przygotowanie wymaga 8 lat a budowlańca ile ? Przypuszczam ze osoba, która faktycznie chce się nauczyć zawodu ma odpowiednie technikum to w rok się nim może stać. Jeżeli się mylę to może mnie naprostować.

A tak poza tym to:

https://zarobki.pracuj.pl/stanowiska/pr ... rz-meblowy

Wychodzi na to, że średnie zarobki stolarza to 4100 złotych netto. Pewnie trochę większe ponieważ jest to jedna z tych branż w których dużo się robi na czarno i daje pod stołem ale pewnie o tak różnice w wynagrodzeniu minimalnym a średnim wynagrodzeniem stolarza nie będą znaczne.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”