Kosciół

Awatar użytkownika
Smithu
Lider Drużyny
Lider Drużyny
Reputacja: 0

Post autor: Smithu » 30 paź 2005, 17:26

Chlopaczek pisze:Nie ma ich bo?No wlasnie bo usunieto ich zeby podlozyc podwaliny pod wiare chrzescijanska w Nowym Swiecie.A przytoczone przez Ciebie motto jest tylko tego nastepstwem tak samo jak to ze Ameryka w znacznej mierze jest katolicka.Bo osadnicy albo przyjmowali ta wiare juz na miejscu albo juz ja wyznawali kiedy kolonizowali Ameryke.

Odwolujac sie do tego chcialbym zwrocic nasze oczy na sposob w jaki Kosciol przez stulecia chcial ( i wprowadzal checi w czyn) nawracac nierwiernych sila czy tez "rozmowa". Jak mozna wierzyc w instytucje ktora z jednej strony mowi o tolerancji, dobroci, milosci i uszanowaniu drugiego czlowieka a z drugiej niszczy inne kultury i wierzenia :?.

Chlopaczek pisze:wczesniej wiekszosc katolikow nawet nie wie jak mocno kosciol nimi manipuluje.
Dokladnie, przykladow bylo juz wiele. Ostatnio wybory prezydenckie w naszym kraju.
Mazurek pisze:A dajmy na to Tadeusz Kościuszko... Co on takiego zrobił ? Uczestniczył w postwaniu kościuszkowskim jako naczelnik... powstanie upadło - to czyni go wielkim ? Czyni.

Chyba juz ci chlopaczek wyjasnil co i jak sie ma na rzeczy. A gdy to zrobil mozna zauarzyc w tobie typowego katolika (niestety).
Chlopaczek pisze:Jak dla mnie to powinno byc wyrazne rozgraniczenie miedzy wiara a kosciolem.Ja te dwie sprawy postrzegam zupelnie oddzielnie.Niestety czasami jest tak ze atakujac kosciol ludzie odbieraja to jako moj atak na wiare Boga i cala religie.
Otoz to, w koncu skas sie wzielo "wierze w boga ale nie w kosciol". Sa tez inne przypadki, ja np jestem ateista jednak uznaje prawdy przekazane w biblii. Bo wedlu mnie tylko ona zostala w jakims stopniu pozostaloscia Chrzescijanstwa.
Chlopaczek pisze:Ja taki mialem ale innym go nie zycze.
Jezeli mozna, mozesz mi powiedziec coz to takiego bylo. Sam osobiscie nei mialem jakiegos jednego doswiadczenia po ktorym zwatpilem, to narastalo przy zbiorze wielu doswiadczen.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”