Ogólna dyskusja o polityce (zbiorczy)

kostek
szara strefa pilka.pl
Reputacja: 0

Ogólna dyskusja o polityce (zbiorczy)

Post autor: kostek » 31 paź 2005, 18:57

Jako, że wybory już za nami, pora założyć nowy temat służący do ogólnej dyskusji o kochanej polityce.

Każde wydarzenie, które nie będzie zasługiwało na założenie nowego tematu, będziemy omawiać tutaj.

Na początek coś na poprawe humoru:
Przewodniczący Samoobrony, wicemarszałek Sejmu Andrzej Lepper otrzymał dzisiaj w Kijowie tytuł doktora honoris causa Ukraińskiej Akademii Technologicznej za "działalność na rzecz zbliżenia polsko-ukraińskiego" oraz "wkład w rozwój socjalny polskiego społeczeństwa".

To drugi taki tytuł przyznany Lepperowi przez ukraińską uczelnię. W październiku 2004 roku Lepper otrzymał doktorat honoris causa Międzynarodowej Akademii Kadr w Kijowie za "osiągnięcia w zbliżaniu narodów polskiego i ukraińskiego".

Wręczając Lepperowi doktorat h.c. z dziedziny socjologii, prezes Ukraińskiej Akademii Technologicznej, Władysław Nesterow nazwał szefa Samoobrony "jednym z najwybitniejszych polskich polityków". Ocenił, że powinien on być "wzorem do naśladowania dla polityków ukraińskich".

- To znany działacz polityczny, człowiek, który dużo robi dla Ukrainy i dla porozumienia między Ukraińcami i Polakami - powiedział Nesterow.

Dziękując za wyróżnienie, Lepper podkreślił, że jest zwolennikiem szerokiej współpracy Polski z sąsiednimi krajami. Zapewnił, że Samoobrona popiera plany integracji Ukrainy z Unią Europejską. Przypomniał, że występując na forum Parlamentu Europejskiego wypowiadał się za przyjęciem Ukrainy do UE.

W rozmowie z PAP Andrzej Lepper wskazał, że tytuł przyznany przez Ukraińską Akademię Technologiczną jest dla niego dużym wyróżnieniem. - To dla mnie wielki zaszczyt. Uznana na świecie uczelnia zauważyła mój wkład w rozwój dobrosąsiedzkich stosunków z Ukrainą, a także mój nieoficjalny udział w "pomarańczowej rewolucji" - powiedział Lepper.

- Byłem w Kijowie podczas "pomarańczowej rewolucji", w czasie, gdy polscy politycy jeszcze tu nie przyjeżdżali, kiedy nie było jasne, kto zostanie zwycięzcą. Poprosiłem wtedy Ukraińców, by rozwiązywali swoje problemy sami i nie liczyli na niczyją pomoc - podkreślił.

Ukraińska Akademia Technologiczna powstała w 1992 roku, ma 32 wydziały zajmujące się praktycznie wszystkimi dziedzinami nauki. Jak powiedział Nesterow, Akademia ma ponad 900 członków z różnych państw, wśród których są m.in. b. premier Ukrainy i kontrkandydat Wiktora Juszczenki w ubiegłorocznych wyborach prezydenckich Wiktor Janukowycz, a także gubernator Czukotki, właściciel angielskiego klubu piłkarskiego Chelsey, Roman Abramowicz. W 1999 roku została uznana przez UNESCO".
[/u]

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”