To na reklamie wyglada jak czysty Android, więc pewnie tak. I nie wiem, czy cena szybko spadnie, podejrzewam, że to będzie telefon o małym nakładzie, raczej dla motorolowych świrów, więc długo na rynku nie pożyje.
Swoją drogą widać odradzanie się Motoroli. Tak jak jeszcze jako Lenovo miały sporo reklamacji od klientów (popularny K6 Note z niezłymi parametrami przy ówczesnej cenie był telefonem mocno awaryjnym), tak po rebrandingu wyglada to lepiej - G5S, który mocno wchodziły w końcówce 2017 nabiły trochę wiernych klientów - teraz coraz częściej wracają klienci po kolejny model Motoroli, często tez słyszę, że ktoś polecał itd. So tego zrobili kilka modeli, które ja nazywam zadaniowymi (jak LG kiedyś) - wersję G7 Power (5000 mah w 2019 roku to praktycznie ewenement), One Vision (optyczna stabilizacja obrazu i tryb nocny za 1000 zł -to tez bardzo dobry pomysł), One Action (telefon pod filmy) czy One Zoom - ten akurat za drogi (ulepszony aparat względem One Vision), choć warto wyróżnić choćby ekran AMOLED, rzadko spotykany w tej półce poza Samsungiem. To warto docenić, zwłaszcza jak Sony czy HTC praktycznie na rynku już nie istnieją, a mam wrażenie, że i LG się delikatnie zwija, nie ma już takiego zainteresowania - tak że sporo marek traci, zyskuje Xiaomi, trzyma się Samsung, spowolnił Huawei (ludzie wciąż się boją), Apple celuje w nieco inną półkę, a ta Motorola nieźle wypełnia luki.
Mowa oczywiście o naszym rynku i w skali mikro, bo oceniam swoje podwórko. Na rynku amerykańskim Android w ogóle ma problem, Apple ma ok 65% udziału w rynku telefonów, a wśród młodzieży jeszcze więcej (ok 80), a słupki będą im rosnąć, bo z badań wynika, że rośnie sprzedaż innych ich produktów, które tez przywiązują do marki, a dodatkowo z deklaracji wynika, że odsetek młodych ludzi, którzy jako następny telefon wybiorą iPhone’a jest wyższy niż odsetek obecnych użytkowników (ci, którzy mają Apple - zostaną przy nim, ale dojdą nowi przesiadający się z Androida). Tak że ciężko będzie Samsungom podbić USA mimo mocnej promocji (choćby Oscary kilka lat temu i reklama Samsunga).