Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Awatar użytkownika
DDK
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 5316
Kibicuję: Tylko WISŁA

Ogólna dyskusja o polityce cz.2

Post autor: DDK » 16 lis 2019, 17:20

Magnum pisze:
16 lis 2019, 12:57
To tylko pierwszy krok do wycofania gotówki. Jako osoba prawicowa trochę się dziwię twojej wierze w dobre intencje rządzących. Kazdy, kogo znam i kto jest blisko ideałom prawicy uważa to za mega zło. No ale ty na tym dużo zarobiłeś, więc pewnie dlatego.
Po kolei: po pierwsze mój post był żartobliwy - popieram w pełni fundację, bo zarobiłem na niej kupe kasy. Po drugie jeśli nie doprowadzi to do wycofania gotówki to ten program ma prawie same plusy:
- nikogo do niczego nie zmusza
- daje możliwość wzięcia terminala na rok za darmo
- przy fryzjerkach/kosmetyczkach/wulkanizatorach itd. BARDZO wzrosną wpływy z VATu i podatku dochodowego. Dlaczego? Niektórzy wulkanizatorzy potrafili mieć przychód na poziomie 2-3k w miesiącu. Po tym jak wzieli terminal to w sezonie potrafią zrobić 5-10k miesięcznie, a wszystko musi być nabite na kase. Jeśli VAT na jakieś usługi wynosi nawet 8%, to przy 5k miesięcznie wyjdzie 400zł VATu. A koszt terminala (prowizja, dzierżawa + wszystkie inne opłaty) przy obrocie 5k miesięcznie to ok. 100zł brutto. CZyli Państwo proponuje niby za darmo coś co kosztuje stówkę miesięcznie, a w zamian dostanie wpływ 400zł VATU + nie dużo mniej podatku dochodowego.
- konsument może zapłacić kartą w kilkuset tysiącach więcej punktów w całej Polsce.

Z perspektywy Państwa piękne zagranie, a pamiętajmy że składały sie na to głównie... banki. Czyli nie dość, że banki dały niby za darmo coś o wartości stówki miesięcznie, a pozwoliły na wzrost wpływu z VATu i dochodowego. Naprawdę, patrzac obiektywnie, jestem pełen podziwu dla kogoś kto to wymyślił. I mówię to, jako liberał i osoba, która jest zdecdowanie przeciwko Pisowi.

Inna sprawa jeśli wprowadza obowiązek posiadania terminala. Pod czymś takim się nie podpiszę, bo jest to wbrew moim poglądom.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”