Ciekawe. Sam we Włoszech byłem wielokrotnie - Turyn, Mediolan, Rzym, Bergamo, Bari, Catania, Palermo, Rimini, Genoa, Florencja (to tylko te, w których spedziem minimum dwa dni) + dziesiątki miasteczek, gdzie spędziłem dzień albo kilka godzin. I mimo że Sycylia to mój ostatni wypad do Włoch (końcówka zeszłego roku) to wciąż mam z tego wypadku bardzo pozytywne wspomnienia. Nie mówiąc o tym, że Taormina czy Noto to czołówka najpiękniejszych miejsc jakie wiziałem we Włoszech.
Chociaż moze dlatego, że wtedy w ciągu miesiąca byłem dwukrotnie na tydzień we Włoszech - raz Bari (Apulia), raz Sycylia i były to moje pierwsze wypady na południe Włoch. Stąd coś nowego dla mnie, bo jednak północ i południe Włoch mocno się od siebie różnią.
Gorąco polecam. Nie wiem jaki jest Twój styl zwiedzania, ale jeśli chodzi o większe miasta we Włoszech to Genoa jest zdecydowanie moim ulubionym. Jest niezwykle malownicze, pełne ciekawych zakamarków - chodzisz, zaglądasz gdzieś w bramę i nagle widzisz coś fantastycznego.
Północ Sycylii jest mi obca, ale jak będziesz się więcej poruszał po tej wyspie to w razie czego mogę wspomóc sugestiami co warto zobaczyć a co unikać
Czemu?