Inter Mediolan (zbiorczy)

Awatar użytkownika
(L)oczkerson
O Captain! My Captain!
Reputacja: 621

Inter Mediolan (zbiorczy)

Post autor: (L)oczkerson » 17 lut 2020, 10:33

h1893230 pisze:
17 lut 2020, 0:58
a inter coz, oni w ataku pozycyjnym nigdy nie beda silni bo grają trojką obroncow. w tym pojebanym systemie mozna grac dobrze tylko kontre. ale nie atak pozycyjny. dlaczego? ano dlatego ze przy ataku pozycyjnym kluczowe sa skrzydla i podwajanie. a grajac z trojka obroncow na skrzydlach sa tylko ci nieszczesni wahadlowi.
Masz rację, ale przecież są drużyny, które przeczą tej regule. Atalanta i w szczególności Borussia robią bardzo duże zagrożenie na skrzydle, ale tam wiążą obrońców piłkarze ofensywni. Klasyczny skrzydłowy Sancho czy mający mniej wspólnego z flanką Ilicić angażują obrońców i dzięki temu wahadłowi mogą ich oskrzydlać. Taka sama zasada jak w 4-3-3. Tyle, że taki Hakimi ma większe pole manewru niż gdyby grał na prawej obronie. Oczywiście to są drużny grające w 3421/343 i nie są nastawione nie na atak pozycyjny a raczej na grę w możliwie jak najszybszym tempie, ale ograniczeń ofensywnych u nich nijak nie widać. Inter w pewnym stopniu ogranicza styl i jest to zrozumiałe, ale ile razy ich oglądam to mam wrażenie, że Conte nie szuka granic możliwości w grze piłką. Upraszcza ją i trzyma się tego grania długiej piłki na Lukaku. Jak Belg się nie zabierze, a defensywny pomocnik będzie wisiał na atakującym z ofensywnej pomocy Lautaro tak jak wczoraj robił to Leiva to się okazuje, że Inter nie będzie szukał alternatyw i zostanie na swojej połowie. Na początku sezonu więcej grali piłką od tyłu, starali się wyjść za plecy pressujących rywali by otworzyć szybki atak. Kilka szybkich krótkich podań i szarża do przodu. Świetnie to wyglądało. Teraz takiej gry nie ma. Jest Belg stojący w kole środkowym i wszyscy grają w ciemno piłkę w tamtą strefę. Mało. Zakładałem, że Eriksen dużo zmieni. Abstrahując od jego formy, która zresztą nie jest wielką niespodzianką bo pisaliśmy już w styczniu, że on musi iść do Interu od razu by się móc odbudować przed końcem sezonu to zastanawia mnie czy Conte nie szuka schematu 3412. Jak Duńczyk wchodzi reszta pomocy zostaje bardzo głęboko. Wyprowadzenie i asekuracja. Myślałem, że on bardziej będzie grał jak Luiz Alberto. Pół-lewy rozgrywający, potem cofnięty rozgrywający Brozović i Barella jako B2B. Tymczasem na razie widzę Christiana jako 10 i dwóch DM'ów. Może jak będzie lepszy fizycznie coś się zmieni, ale na razie to Eriksen nie oznacza bardziej ofensywnego zestawienia bo mniej będzie atakował Barrella.

Wróć do „Włochy”