Seriale

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2629
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Seriale

Post autor: Cement » 27 maja 2020, 15:02

Obejrzałem wczoraj finałowy odcinek drugiego sezonu Znaków. Uczucia mam mocno mieszane. Z jednej strony finał trzyma w napięciu, trup ściele się gęsto, a zakończenie jest dość dramatyczne. Nie zawiedli też aktorzy (świetne role Sujeckiej i Konopki). Z drugiej strony, uzasadniona okazała się moja główna obawa - przed ostatnim odcinkiem było tyle pytań i niezamkniętych wątków, że przekonujące zakończenie tego w 45 minut okazało się niemożliwe (casus drugiego sezonu Belfra). Większość wątków została niewyjaśniona, a w niektórych przypadkach w ostatecznym rozrachunku ciężko zrozumieć sens ich obecności w scenariuszu. Przykładowo,
Spoiler:
Zapewne AXN chciało pozostawić sobie furtkę do trzeciego sezonu, ale wyszło to w ten sposób, że finał po prostu nie bardzo trzyma się kupy. Tradycyjnie, jak to w polskich produkcjach, jest problem z udźwiękowieniem (do tego nie zrezygnowali z irytującej już w 1. sezonie maniery puszczania anglojęzycznych piosenek w końcowych fragmentach niemal każdego odcinka). Mimo wszystko w ogólnym rozrachunku dobrze się ten drugi sezon oglądało, głównie dzięki dobrej obsadzie aktorskiej i osadzeniu akcji na Dolnym Śląsku.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”