Zamieszki we Francji

mesajah

Post autor: mesajah » 14 lis 2005, 20:22

Oto do czego prowadzi zbyt liberalna polityka emigracyjna :? masowe naplywanie emigrantow sprawilo ze ludnosc ta nie potrafila sie z asymilować z ludnoscia francuską,skupieni w wielkich blokowiskach tworzac ghetta. Młodzi ludzie sa zazwyczaj biedni, nie majacy zadnych perspektyw na lepsze zycie probuja za wszelka cene pokazać swoja odmienność i przywiazanie do swoich korzeni, czego dowodem byl miedzy innymi bunt przeciwko zakazowi noszenia chust w szkolach przez islamskie dziewczyny. Bunt w tych ludziach narastal przez lata, niestety wszystkie rzady zamiast pomoc imigrantom w poprawie ich bytu, wolaly uwazac, ze problemu nie ma.I teraz, gdy wybuchly zamieszki to nagle rzad francuski przypomnial sobie o istniejacych problemach. Warto też zauwazyc, ze ten inpas wystepuje wsrod biednej czesci spoleczenstwa, gdy bogaci imigranci odcinaja sie od swoich biednych krajanow, podbnie jest wsrod polonii w USA, gdzie rowniez bogaci polacy ignoruja tych biedniejszych.
Dobrze, że te zamieszki powoli ucichają i nie przeniosly sie na reszte kontynentu.

Nie jestem rasista, ale czasami sie ciesze, że w Polsce wiekszosc ludzi jest tej samej wiary i koloru skory, gdyz u nas by wybluchly takie zamieszki, to nasza policja mogla by sobie nie poradzic, wystarczy spojrzec na Mielec czy Wrocław kilka lat temu
chicken_ns pisze:Ja sobie cos przypomniałem ... W polsce było to samo tylko na mniejsza skale !! Sytuacja z przed miesiaca + W Mielcu gdzie został potroacony kibic motocyklista["] co był atak na posterunek i zamieszki.
nie mozna porównywać tych dwoch spraw

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”