Oczywiscie nie zmienia to jednej rzeczy a mianowicie ze PES to najlepsza pileczka
Po bardziej "rozrywkowym" PES4 w ktorym przebiegales pol boiska kiwajac albo waliles schematy w stylu pilka ze skrzydla przed pole karne i bramka mamy teraz bardziej realistycznego PES-a numer 5.Chyba az do przesady realistycznego bo krotkie odebranie pilki (to bez wslizgu) konczy sie najczesciej faulem.Kilka razy tak wymusilem karnego.To przesada bo pilkarze to nie ludzie zapalki i sedzia powinien pozwalac na wiecej.Poza tym zawodnicy ruszaja sie jak mucha w smole troche.Zanim on ta pilke przyjmie zanim sie obroci to mijaja pare sekund.No i latwiej trafic z wolnego w czworce to mniej niz 5 razy tak strzelilem bramke.
Granie z AL to sranie w banie najlepiej gra sie oczywiscie z kumplem.Nie wiem jak to sie przedstawia na PC bo mam konsole (X) ale PES to gra robiona pod konsole i nic tego nie zmieni.Podejrzewam ze jesli gra sie w dwie osoby na jednej klawiaturze to musza sie klawisze blokowac (jak przy bijatykach za duzo klawiszy wcisnietych rownoczesnie) wiec i tak trzeba na "pieca" dokupic pada.Z AL to mozna potrenowac (najlepiej od razu grac na 5 gwiazdkach a jak sie uzbiera punkty to dokupic szosta i na niej grac) nauczyc sie grac i zlac kumpli.Nie ma nic lepszego niz wscieklosc rysujaca sie na ich twarzy po kolejnym ciezkim laniu.Tak ta gra to esencja przyjemnosci ciorania w towarzystwie.
Mam nadzieje ze zoltki sie postaraja i w nastepnej czesci juz sklady beda aktualne a i pelnymi licencjami na reprezentacje (jak widze Holandie i te poprzekrecane nazwiska to odechciewa mi sie grac) i kluby nas zaszczyca.No i niech nie wydaja tej gry tak czesto bo to juz sie robi tasmociag jak FIFA.Zreszta to i tak ostatni PES na obecna generacje konsol i bedzie trzeba kupic next-gena.No ale raz na 3-4 lata mozna