Liga macedońska

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2550
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Liga macedońska

Post autor: Cement » 12 lis 2020, 20:34

Finał dywizji D Ligi Narodów

Gruzja - Macedonia 0:1 (Pandev 56')
Nie sądziłem, że Macedonia kiedykolwiek zagra na wielkiej imprezie, ale dziś Pandev i spółka napisali historię. Cieszy mnie to tym bardziej, że selekcjonerem Macedończyków jest Igor Angelovski, niegdyś wieloletni podstawowy piłkarz Cementarnicy, a w składzie też jest kilku byłych piłkarzy mojego ulubionego klubu - bramkarze Stole Dimitrievski i Martin Bogatinov oraz napastnik Aleksandar Trajkovski grali w swoim czasie na Kiselej Vodzie. Gruzja miała przez większość meczu przewagi, ale trzyosobowy blok obronny podopiecznych Angelovskiego spisywał się doskonale. Dopiero w 28 min. Gruzini oddali celny strzał na bramkę, uderzał Okriaszwili, ale Dimitrievski spisał się bez zarzutu. Chwilę później po groźnej kontrze gospodarzy przed szansą ponownie stanął Okriaszwili, uderzył minimalnie obok spojenia słupka z poprzeczką. Macedończycy odpowiedzieli groźną główką Pandeva, po której efektowną paradą popisał się Loria. Decydujący moment miał miejsce po przerwie - po kapitalnie rozegranej akcji i świetnym podaniu Nestorovskiego Pandev w sytuacji sam na sam podciął piłkę ponad wychodzącym z bramki Lorią. Przez resztę spotkania Gruzini próbowali atakować, ale bili głową w mur, nie dochodząc w zasadzie już do żadnej sytuacji bramkowej. Może i były to szachy, a dla postronnego widza mecz nie byłby zbyt ciekawy, ale dla mnie emocje niesamowite - największy sukces w historii macedońskiego futbolu stał się faktem. Podopieczni selekcjonera Angelovskiego zagrają w przyszłym roku Austrią, Ukrainą oraz Holandią.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”