Każdy z nas ma swoje kluby którym kibicuje, wielu z nas nie tylko w piłce nożnej. Są też jednak kluby, a nawet reprezentacje, których może nie jesteśmy kibicami w tradycyjnym tego słowa znaczeniu, ale mocno z nimi sympatyzujemy, oraz sportowcy, których wspieramy w różnych dyscyplinach. Postanowiłem zrobić zestawienie wszystkich klubów oraz sportowców w rozmaitych dyscyplinach, z którymi sympatyzuję - ograniczyłem się tylko do tych, których faktycznie na bieżąco śledzę i, w miarę możliwości, oglądam. Zachęcam do tego i Was
Pominąłem tutaj polskich sportowców za których trzymamy zapewne wszyscy kciuki jako za Polaków, ale których oglądam od święta, głównie przy okazji wielkich imprez i których dyscyplin nie śledzę na co dzień (np. lekkoatleci, skoczkowie narciarscy, etc.).
Kibicem w tradycyjnym tego rozumienia znaczeniu jestem dla dwóch klubów, które zawsze będą dla mnie najważniejsze w sporcie i z którymi się identyfikuję: macedońska Cementarnica 55 Skopje (miłość, która trwa od 2003 r.) i Berwick Rangers (w tym przypadku od 2017 r.), jedyny klub z Anglii występujący w szkockich rozgrywkach. Zestawienie innych drużyn i sportowców, za których których trzymam kciuki, prezentuje się następująco:
Piłka nożna:
Bundesliga: TSG 1899 Hoffenheim
Liga hiszpańska: UD Las Palmas
Piłka południowoamerykańska: The Strongest La Paz
Reprezentacje: Macedonia, Wyspy Owcze
Piłka nożna kobiet: reprezentacja Szwecji
Inne sporty:
Tenis: Alize Cornet, Julia Putincewa
Łyżwiarstwo figurowe: Elizabet Tursynbajewa, Yuhana Yokoi (solistki), Daria Pawluczenko/Denis Chodykin (konkurencja par sportowych)
Siatkówka kobiet: DPD Legionovia
Futsal: Rekord Bielsko-Biała