Nowy koronawirus (COVID-19)

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3359

Nowy koronawirus (COVID-19)

Post autor: Chlopaczek » 03 sty 2021, 18:22

Cement pisze:
03 sty 2021, 18:04
W największym skrócie - obiektywna moralność to uniwersalne zasady moralne objawione przez Boga, których podstawę stanowi prawno naturalne (część objawienia naturalnego, dostępnego dla każdego człowieka) oraz Dekalog.
Dla jasnosci wymien te zasady moralne jakbym byl dzikim ktorego spotkales po przybyciu na nieznany lad. Chcialbym wiedziec na czym dokladnie operujemy tutaj.
Cement pisze:
03 sty 2021, 18:04
Wyjaśnienie "bez wchodzenia w teologiczne nuty" jest niemożliwe, gdyż jedynym źródłem obiektywnej moralności może być absolut, czyli Bóg.
Niech bedzie z tym bogiem mialem na mysli zebys sie nie zakopywal zbytnio w telogicznych dygresjach.
Mam pytania dodatkowe.
Czy obiektywna moralnosci istnieje w kazdej religii?
Pytanie drugie: jezeli istnieje w kazdej religii to czy dla kazdej jest identyczna?
Pytanie trzecie: jezeli nie jest identyczna albo nie istnieje dla kazdej z nich to jak moze byc obiektywna?
Moze nawet w prostszej formie: zakladasz ze bog w ktorego wierzysz jest zrodlem obiektywnej moralnosci i jednoczesnie jest jedyny oraz prawdziwy. Czy jezeli zmienie wyznanie z Twojego na dowolne inne to trace dostep do obiektywnej moralnosci i moja moralnosc nie jest w niczym lepsza niz moralnosc ateisty?

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”