Odnośnie męskiej ekstraklasy zgadzam się całkowicie.yedraz pisze: ↑23 lut 2021, 22:40I dodam jeszcze, że decydowanie zabrakło argumentów z przodu.Nawet wśród mężczyzn nie mamy takowej.Jest tylko jej namiastka, czy bardziej bardzo ładne opakowanie do przeciętnego (jak na wielkość kraju) produktu.
Dlatego nie bardzo chce mi się wierzyć, że projekt Ekstraklasa Women wiele by w tym pomógł. A przecież właśnie dorosło pokolenie piłkarek, który zdobywały złoty medal mistrzostw Europy U-17! Wygląda na to że i ono będzie stracone...
Myśląc o zawodowej lidze kobiet bardziej jednak chodzi mi o to by piłkarki w Polsce mogły się z tej piłki utrzymać. Obecnie wygląda to tak, że wiele z nich wciąż pracuje bądź dorabia poza klubem aby mieć na chleb. Zawodowa liga, o której myślę nie musi oferować kokosów, ale kontrakty powinny gwarantować przynajmniej godną stabilizację finansową plus pakiet podstawowy (ubezpieczenie, ekwiwalent za urlop macierzyński, zabezpieczenie prawne, itp...). Ciężko się skupić na profesjonalnym treningu kiedy w glowie siedzą rachunki za czynsz i paliwo oraz kalkulator czy wystraczy do 1-ego, czy trzeba będzie dobrać godzin pracując za biurkiem, stąjąc za ladą, na taśmie, itp...