Moderatorzy - ocena pracy

Awatar użytkownika
Krzysztof Jarzyna
Lowelas
Lowelas
Reputacja: 0

Post autor: Krzysztof Jarzyna » 12 gru 2005, 22:02

To ja jeszcze do Tomachosa odnosnie komentarzy.
Mielismy taki zamiar (ktory jeszcze nie upadl) wprowadzic punkt do regulaminu o mozliwosci "apelacji" jedynie userow, ktorych sprawa bezposrednio dotyczy. Bo tu jest tak - zawodnik X dostaje WP i wtedy ujawniaja sie na forum jego najwieksi przyjaciele, ktorzy do tej pory skrzetnie ukrywali swoje uczucia i sympatie do niego, czesto poprzez kopletny brak zainteresowania jego osoba. No ale jak wiadomo kolezenstwo ma to do siebie, ze trzeba ziomka bronic. Co ja mowie - bronic. Niewazne czy go bronisz czy pograzasz, wazne zeby postawic sie moderatorom! Przeciez oni zrobili zle (a wlasciwie co zrobili? niewazne, wazne ze na pewno zle!). Tak wiec user X nagle czuje sie dowartosciowany powazaniem jakie pojawilo sie jakby go sam Rydzyk namascil i jeszcze bardziej sie wykloca. A spory maja to do siebie, ze nigdy nie beda wszyscy zadowoleni. Bo jezeli zbanujemy Zaze, to slyszymy od niego, jezeli go nie zbanujemy to slyszymy od jego "kumpli", ktorych egzystecja na pilka.pl sprowadza sie do wkurzania go. Tak samo jest z innymi. I tu sie pojawia problem komentowania decyzji. Jezeli ktos sie pyta, to grzecznosc wymaga aby mu odpowiedziec (oczywiscie jezeli pytanie ma sens a nie jest zadane tylko po to zeby nabic posta). Jezeli nie odpisujemy, to wtedy wpada cloner* i mowi: "Moderatorzy nie wiedza co robia". Jak odpisujemy to wtedy wpada cloner* i mowi: "Moderatorzy zle interpretuja regulamin". Wiec jak widzisz, jest to bledne kolo z ktorego nie ma wyjscia. Regulamin musialby byc napisany przez zawodowego prawnika czy Bog wie kogo, aby nie bylo w nim luk i zeby byl jednoznaczny. A to jest niemozliwe, bo jak w zyciu tak i na forum wszystko sie zmienia i regulamin jest najczesciej edytowany "dla potrzeby czasow". Wiec moze byc interpretowany na 10 sposobow przez 10 osob. Spory byly sa i beda bo to jest element folkloru. Chodzi tylko o to, zeby pretensje mialy jakis sens, a nie byly pisane zeby (ze uzyje cytatu najbardziej zasluzonego usera - obecnie na zeslaniu ['] ) "bic piane".
No jak mi cos jeszcze wpadnie w glowe to sie podziele :wink:

* - w to miejsce mozna wstawic kogokolwiek, ja "posluzylem" sie Straznikiem Regulaminu i Wszelkich Przewinien na Forum.

Wróć do „Wracając Do Meritum”