Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3334

Post autor: Chlopaczek » 17 gru 2005, 3:48

W zwiazku z zauwazalna tesknota za polemikami odbywajacymi sie tutaj widoczna w temacie plebiscytowym pora reaktywowac kosciol (jak to ladnie brzmi).
Temat zamarl po wyjawieniu przeze mnie glownej przyczyny schizmy ktora zaszla we mnie.Nie wiem czy to ze wspolczucia albo nie daj boze litosci dla mnie (bo glownie ja tutaj robie za glownego "streczyciela KrK" chociaz Smithu dzielnie mi sekunduje podziekowania dla niego).A moze to w ogole nie mialo zwiazku i zabraklo tematow albo argumentow (ciagle oczywiscie czekam na liste od Mazurka konfliktow ktorym zapobiegl JP2)?Dobra dosc zlosliwosci.Bylo nie bylo temat po przytoczonym wyzej zdarzeniu zamarl i czas to zmienic.

W szeroko pojetym temacie kosciola dzieje sie duzo ale mnie zainteresowaly ostatnio dwa wydarzenia.Pierwsze z nich to apel 12 teologow aby w procesie beatyfikacji "Jana Pawla Wielkiego" wziac (przy okazji naprawde pisze sie wziąć a nie wziąść) pod uwage negatywne aspekty jego pontyfikatu (jak widac takie byly).Druga to natomiast wydanie przez Watykan a konkretnie Kongregacje Wychowania Katolickiego dokumentu o zakazie swiecen na ksiezy homoseksualistow.

Zdaje sobie sprawe ze dla niektorych osob ktore sa zarejestrowane na forum pilka nozna jest calym zyciem i moga nie wiedziec o co chodzi wiec w skrocie (czyli u mnie z 50 linijek) naswietle obie sprawy.

Mam nadzieje ze wszyscy wiedza o tym ze trwaja usilne starania aby dowiesc swietosci Karola Wojtyly (kto nie wie niech sie wstydzi).Wszystko idzie ladnie i sprawne (nawet juz "znaleziono" cud potrzebny do procesu uznania osoby swieta notabene troche z kosmosu i trzeba miec duzo dobrej woli zeby w niego wierzyc) a tu nagle wyskakuje 12 teologow z Wloch oraz Hiszpanii i twierdza ze nie bylo wcale tak rozowo.Wiarolomcy zakrzyknie ktos i spadnie mu berecik.Moze i wiarolomcy ale przyjrzyjmy sie czego sie uczepili.Oczywiscie zlosliwie tego co zawsze czyli marginalizacji przez kosciol kobiet konserwatywnej polityki w sprawach seksualnych oraz celibatu a jakby tego bylo malo to tolerowanie dyktaroskich rezimow w Ameryce Lacinskiej oraz bierna postawe w zwiazku z aferami pedofilskimi wsrod kleru.
Jak widac lista zarzutow jest powazna ale jest to labedzi spiew i nie przeszkodzi to w beatyfikacji (Dziwisz stwierdzil ze nawet pomoze).

Z mojego punktu widzenia sprawa ma sie jak nastepuje.Nie jestem przeciwny beatyfikacji Wojtyly.JP2 "naprodukowal" ponad 300 swietych wiec dlaczego sam by mial nim nie zostac?Lud tak chce.Nawet gdybym byl "koscielny" to raczej by to po mnie splynelo bo co to za swiety ogloszony przez ludzi?Czy to obliguje w jakis sposob Boga?Czy jesli Watykan oglasza tak ta osoba to swietny to ma on przepustke do blizszych rzedow przed boskim tronem?Moim zdaniem nie wiec jesli katolicy tego chca to trzeba im to dac.To nic nie kosztuje.Sadze ze decyzja o beatyfikacji Karola zapadla w dniu jego smierci (a moze duzo wczesniej) i teraz ta cala komisja badania przesluchania sa dla picu po prostu musza byc.Gdyby JP2 nie zostal beatyfikowany byloby to dla mnie wielkie zaskoczenie.Polakom dodatkowo beda dumni ze JP2 zostanie swietym w iscie ekspresowym tempie (do tej pory wynoszenie na oltarze najkrocej zajelo zalozycielowi Opus Dei bo zaledwie 27 lat).
Mam do tej calej sprawy stosunek neutralny a nawet lekko ironiczny (wspomniany cud uzdrowienia zakonnicy).Cieszy mnie natomiast ze ktos sie odezwal.Powiedzial ze nie bylo tak super ze papiez popelnial tez bledy (dogmat o nieomylnosci papieza he he).Trzeba przyznac ze sa to ludzie odwazni bo za takie wychylanie sie moga zostac wykluczenie ze wspolnoty Watykan moze im odebrac prawo do nauczania tak jak wielu innym teologom.
A wy co sadzicie o tym calym procesie wynoszenia Wojtyly na oltarze?

Kurde rozpisalem sie licze sie z tym ze nikt tego nie przeczyta ale trudno.

Druga sprawa o wiele powazniejsza.Instrukcja o zakazie wyswiecania gejow na ksiezy.Nie mozna tez wyswiecac osob ktore przejawiaja sklonnosci homoseksualne (ciekawe jak to beda sprawdzac moze przyjdzie czlowiek z Watykanu do seminarium i nastawi dupy a jak ktos skorzysta to znaczy ze ma sklonnosci homoseksualne :P) ani nawet osoby ktore pomagaja organizacjom gejowskim.Dokument ten wywolal oburzenie niektorych srodowisk.W jednym z ostatnich numerow "Forum" jest ciekawy wywiad z jezuita ktory mowi ze kosciol to najwieksza miedzynarodowa organizacja gejowska i okolo 20% ksiezy jest gejami albo ma sklonnosci (moje zrodlo o 50% jak widac mocno przesadzalo).
Wiec teraz bedzie wylapywanie ksiezy gejow i zapobieganie aby zaden gej nie zostal ksiedzem.Moze jakas inkwizycja nowa?Watykan wydal instrukcje moim zdaniem niemozliwa do zrezlizowania.Do tego cala ta sprawa moze jeszcze podsycic niechec do homoseksualistow bo jest to w zasadzie forma potepienie niemal ekskomunika.Pokazanie wyrazne ze homoseksualizm to zboczenie ze trzeba je zwalczac ze gej nie bedzie dobrym ksiedzem.Moze nawet nie jest dobrym czlowiekiem.To podkategoria ludzi.
Wydaje mi sie ze wlasnie kosciol jest czesto enklawa dla gejow.Oczywiscie nie wiem tego na pewno tak przypuszczam.Sadze ze gej szczegolnie z katolickiej rodziny moze czuc sie zagubiony.Moze nawet gorszy i szykanowany gdy sie ujawni.Dlatego najlepszym wyjsciem jest przyjecie swiecen kaplanskich.Celibat pewna specyficzna forma odosobnienia i modlitwa moga dawac iluzje zwalczenia albo przynajmniej stlumienia tego "wynaturzenia".To moze byc przyczyna tak duzego odsetku homoseksualistow wsrod ksiezy.Ale jak mowie to tylko takie przemyslenie nie mam zadnych dowodow na poparcie tej tezy.
Trzeba sie zastanowic czy ten dokument wyeliminuje ksiezy gejow?Moim zdaniem nie wiec po co on w ogole jest?

Sorry za przydlugi post :wink:

Licze ze przynajmniej Krzysiek Jarzyna podejmie dyskusje chociaz zapraszam wszystkich :) Chodzcie i nie kazcie mi poruszac jakis kontrowersyjnych tematow zeby ozywic ten topic.Nie chce negowac najwiekszych swietnosci ale jestem gotowy na wszystko jesli nikt ze mna nie porozmawia (prosze porozmawiajcie ze mna prosze :P).Tak to szantaz :mrgreen:
Pozdrawiam.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”