Kosciół

Awatar użytkownika
Chlopaczek
Ten obcy
Reputacja: 3346

Post autor: Chlopaczek » 17 gru 2005, 13:39

Krzysztof Jarzyna pisze: Dyskusja z Chlopaczkiem stawia niejako od razu na przegranej pozycji [ciach].
To moze chcesz sie okopac i sam wybrac temat?Jestem otwarty.Mysle ze jestes na tyle madry i cwany ze jesli bedziesz chcial sprowadzisz dyskusje na tory gdzie czujesz sie mocniejszy.A ja bede na tyle cwany ze sprowadze ja z powrotem tam gdzie chce :wink: Bo ja tu robie za tego zlego.
Krzysztof Jarzyna pisze:Druga sprawa to Twoje 'hobby', ze tak to nazwe.[ciach]
Hobby to dosc trafne okreslenie.Przyznaje ze przegladajac jakies gazety albo strony w necie zwracam uwage na informacje zwiazane z kosciolem.Moze nie wiesz za duzo o katolicyzmie ale dobrze to ukrywasz.Ja tez nie wiem duzo to oczywiscie pozory pierwszy lepszy watykanczyk by mnie pewnie zagial.
Lenistwo w poznawaniu swojej wiary i historii kosciola jest jedna z glownych przyczyn tego ze kler jest tak silny i wmowi owieczkom prawie wszystko.Rozumiem leniwa postawe niektorych katolikow bo sam jestem niesamowicie leniwy.
Krzysztof Jarzyna pisze:Z tego co sie orientuje, to jest to normalna kolej rzeczy jezeli chodzi o proces beatyfikacji [ciach].
Racja ale i tak jestem pelen podziwu dla nich.Moze mniej dla Hiszpanow bo Zapatero troche kosciol poustawial (ostatnio odcial im dotacje) ale ci z Wloch?Nie lekajcie sie powiedzial Jezus i oni sie nie lekali.
Krzysztof Jarzyna pisze: Mowisz o swietych ogloszonych przez ludzi... Swietym jest kazdy, ktory po smierci idzie 'Na Gore'.
Nie wiem czy pojscie do nieba jest rownoznaczne ze swietnoscia w rozumieniu wiary chrzescijenskiej.
Krzysztof Jarzyna pisze:To nie jest tak, ze swietych mamy 12993 bo tylu ogloszono.
"Z dolu" to wyglada dokladnie tak.Mamy tylu swietych ilu kosciol oglosil.
Krzysztof Jarzyna pisze:Problem lezy w tym, ze nikt z nas za zycia ziemskiego nie moze w 100% powiedziec "tak, on poszedl do nieba".
Problem polega na tym ze nikt na ziemi nie moze w 100% powiedziec "tak niebio istnieje" :wink:
Krzysztof Jarzyna pisze: A ogloszenie przez Kosciol daje taka 'pewnosc'. Tak wiem, zaraz powiesz "co to za pewnosc, przeciez oni tez sie moga mylic", ale po to jest caly ten proces (beatyfikacyjny a pozniej kanonizacyjny), zeby wykluczyc do minimum mozliwosc pomylki.
Myslisz ze ten proces byl stosowany dla kazdego swietego wynoszonego na oltarze?A myla to sie oni calkiem czesto chociaz moze ich kryteria swietosci sa inne niz moje i dlatego ta roznica pogladow odnosnie niektorych swietych.
Krzysztof Jarzyna pisze:Naraznie zostanie blogoslawionym. Zeby zostac swietym to troche zajmie.
Prawda ale juz teraz wiadomo ze JP2 bedzie czlowiekiem kto po smierci w najszybszym tempie osiagnal status swietego.
Krzysztof Jarzyna pisze:Oczywiscie z tym wylapywaniem ksiezy gejow i badaniem sklonnosci gejowskich przesadziles, a z nadstawianiem dupy to nawet malo smieszne bylo, no ale co tam, mniejsza z tym.
Tak przejaskrawilem ale tylko dlatego ze ten dokument jest niezyciowy.
Mnie to z testami w seminarium smieszy.Masz za subtelne poczucie humoru :P
Krzysztof Jarzyna pisze: W kazdym razie masz racje, ze instrukcja ta ma bardziej charakter deklaratoryjny.
Takie "dekoracyjne dokumenty" juz doprowadzaly do smierci tysiecy osob.Teraz tak nie bedzie inne czasy ale na pewno ta instrukcja gejom w zyciu nie pomoze.
Krzysztof Jarzyna pisze:Chlopaczek, ja wiem, ze dla Ciebie wszystko co ma zwiazek z KRK jest zlem wcielonym, ale nie przesadzajmy :wink:
Hmm sadzilem ze ten post byl dosc wywazony i nie atakowalem za bardzo kosciola chociaz nie ucieklem od sarkazmu.I nie wszystko nie wszystko.Jest pare rzeczy ktore cenie.Jak wspomnialem ja tutaj robie za tego niedobrego.Ja atakuje biedna niewinna religie katolicka ktora przeciez chce tylko dobrze dla swiata.Ja jestem ten zly ale to Ty robisz za adwokata diabla :P.
Krzysztof Jarzyna pisze:Co do mozliwosci podsycania nienawiscie do gejow, to trzeba byloby zajac sie calym problemem stanowiska Kosciola wobec homoseksualizmu, a ja szczerze mowiac w ogole nie mam na ten temat zdania (moze nieslusznie) i dla mnie to jest malo istotny element. Dlatego raczej nie bede zabieral glosu w tej kwestii.
A moze masz tylko nie chcesz sie przyznac ?:)
Krzysztof Jarzyna pisze:I tak na koniec. Niestety musze Cie zmartwic, ale nie jestem w stanie zapewnic Cie, ze bede tak aktywny w dyskusji jak ostatnio.
Co to ma znaczyc?Jestes modem... Musisz... Nie zostawisz mnie samego.Najwyzej zaczne lamac regulamin w tym temacie to z pewnoscia sie odezwiesz :P
Krzysztof Jarzyna pisze:A to z prostego powodu, ze jest to temat dosc 'czasochlonny' (co widac chociazby po tym poscie :lol:) a teraz jako moderator to wypada mi czytac wiekszosc rzeczy jakie sie tworzy na forum.
To moze zmienimy temat na cos w stylu: "Twoich trzech naj swietych z Afryki" albo "Pojedynki papiezy" moze wtedy wiecej osob sie tutaj bedzie wypowiadac.Co o tym myslisz?
Krzysztof Jarzyna pisze:Dlatego apeluje tez do innych o zabieranie glosu, bo ciagla dyskusja tylko z Chlopaczkiem, mimo ze ciekawa, to jednak moze wprowadzic element momotonnosci.
Nawet bardzo monotonne.Brakuje mi ostrych zgrzytow.Prawie sie nie klocimy.

Ave Satan.[SP 814]

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”