Letnie Igrzyska Olimpijskie - Tokio 2020

Awatar użytkownika
Bernabeu
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 1772

Letnie Igrzyska Olimpijskie - Tokio 2020

Post autor: Bernabeu » 06 sie 2021, 10:15

To prawda, bo są częścią ''lekkiej atletyki'', ale raczej chodziło mi o wszystkie konkurencje, które nie mają żadnej wartości prospołecznej (nikt ich amatorsko nie uprawia), nie są zbyt efektowne (dajmy spokój) i są tylko jakimś dziwnym konstruktem (ktoś wymyślił, że w sumie warto rzucać jakimś żelastwem do przodu). Wiele sportów można przypisać do którejś z tych grup (skoków nikt nie uprawia, ale IMHO są bardzo efektowne; piłka nożna ma zasady z tyłka, ale jako całość wiadomo, etc), ale są też sporty, które pasują do nich wszystkich. I nie chcę umniejszać uprawiającym je sportowcom, bo wiadomo, że są świetni, często wybitni w swoim fachu, ale to konkurencje, którymi ludzie interesują się jedynie wtedy, gdy mają swoich reprezentantów. Są też dyscypliny, gdzie liczba konkurencji (pływanie) jest zbyt duża, co potem zakłamuje klasyfikację medalową.

(to moje odczucia, jak ktoś się pasjonuje rzutem młotem od 91 roku to szanuję)

Dlatego szkoda trochę tych szachów, bo to sport o globalnym zasięgu, przydatne dla indywidualnego rozwoju etc.

Ale jako, że Polacy są dobrzy w rzucaniu złomem i dziwnymi rzeczami, to mam nadzieję, że Pani Marysia dzisiaj zaskoczy. :beer: A w sumie nie ''zaskoczy'', a zrobi swoje.

Wróć do „Inne sporty”