Liga Konferencji Europy (zbiorczy)

Awatar użytkownika
Pinturicchio
Kluczowy Zawodnik
Kluczowy Zawodnik
Reputacja: 34
Kibicuję: Juve

Liga Konferencji Europy (zbiorczy)

Post autor: Pinturicchio » 16 wrz 2021, 14:09

Wróćmy do roku 1996. Miałeś 20 kanałów w tv. Puchar UEFA leciał we wtorek. Na Dsf. Sat1. Raiuno. To mieściło się w 20 kanałach. Podobnie było w czwartek, gdy grał Puchar Zdobywców Pucharów. Ale wtedy ten puchar coś znaczył. W realiach Polskich odnajdywała się w tym świetnie Legia Warszawa, która przewodziła już wtedy w klasyfikacji zdobywców Pucharu Polski. W środę tv publiczna w łatwy sposób dobierała sobie hit - albo był to mecz z udziałem Wojskowych, Widzewa, albo był to hit danej kolejki w typie Inter-Real, gdy dwie bramki strzelił Roberto Baggio, ustalając wynik meczu na 3:1. Niestety, piłka nożna potem stała się biznesem. Najlepszy finał w historii pomiędzy Czerwonymi diabłami a Niemieckim Holywoodem na Camp Nou w roku 1999, był ostatnim finałem "normalnej Ligi Mistrzów". Presja już wtedy, powodowała, że w turnieju grały nie 16, ale 24 drużyny, a do rozgrywek dopuszczeni byli wicemistrzowie 4 najlepszych lig Europy. Ale to co się stało w roku 2000, do dziś zbiera żniwa. Dobrze, że w sezonie 2003/04 znieśli dwie fazy grupowe, bo to zupełnie była anomalia, ale system się nie zmienił. Liga Mistrzów jak Liga Mistrzów, od lat funkcjonuje na tych samych prawach. Jest najbardziej pożądanym produktem. Ale teraz poruszę kwestię tv. Czasy Canal +. Mieszkam w domu, więc mam cyfrowy Polsat. Jeszcze wtedy było niemieckie ZDF. Dopóki nie przenieśli tego do Cyfrowego Polsatu. Owszem, 6 kanałów i wszystkie mecze Ligi Mistrzów. Ale co zrobili dzisiaj? odsprzedali prawa do Ligi Europy prywatnej, internetowej tv ze Skandynawii. Oferuję polski komentarz i polskie studio. Rozumiesz? 40 dziennikarzy sportowych, zamiast 2-3, jak było w latach 90-tych. Czemu Szpakowski ma trudną starość? bo on sam tego nie rozumie. Po co mi 8 spotkań emitowanych live, jeżeli i tak obejrzę z tego tylko jeden? Po co mi wiedza profesjonalna, jeżeli gość za mikrofonem, tak jak MC-e w muzyce hip-hopowej, wyróżnia się barwą głosu a nie głosem wydartym z książek i statystyk? Do dziś łapię komentatorów Eleven na tym, w którym roku Juventus przegrywał finały Ligi Mistrzów. Po co udawać? nie można być fanem wszystkiego. Patrzymy i widzimy, uczymy się futbolu. Ale to już nabrało takiego tempa, że stworzono jeszcze Puchar Konferencji. W dniu rozgrywania meczów Ligi Europy. Obydwa turnieje są uśmiercone w Polsce, ponieważ mogą je oglądać jedynie ci, którzy płacą za tv w internecie. Ja nie będę się cofał do czasów Sopcastu, ale już przepowiadam przyszłość - za 10 lat klubowa piłka nożna będzie tylko dla elity. I osobiście życzę przede wszystkim pasji tym wybrańcom, bo będą musieli później spotkać się z tym, że nikt z nimi o tym nawet nie pogada. Róbcie dalej biznes. Widać to na każdej płaszczyźnie kultury. Więcej, nie oznacza lepiej. Nie zmusisz mnie do oglądania Pucharu Włoch w tvp sport. Chodzi tu o stawkę, która przestała istnieć. Znak jakości to już przeszłość. Futbol dla miast. Futbol dla pieniędzy. Rządzi tym prawdziwa bestia.

Wróć do „Puchary Europejskie”