Manga & Anime

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Manga & Anime

Post autor: Kesz » 20 wrz 2021, 20:21

Hm...

To taka wstępnie lista co mi wpadło od razu do głowy :

1. Wspomniana w powyższym poście Saga Winlandzka, co prawda to nie jest Dark Fanasty, bo to nie uświadczysz niczego nadnaturalnego, no może trochę siła nie których bohaterów jest ponad przeciętna, ale w normie. Sama seria jest świetna i gorąco polecam.

2. Blade of Immortal - Klimaty samurajskie, ale nie ma co tutaj nabierać dystansu, bo to jest najlepsza manga jaką czytałem. Kiedyś w Polsce wydawał ją Egmont ale ten zrezygnował z wydawania mang i przerwał serię na kilka tomów przed jej zakończeniem, do dziś mam do nich o to żal. Blade of Immortal to kawał świetnej historii a postać głównego bohatera Manjina przypomina dość mocno Gutsa z Berserka. Również został przeklęty i aby zdjąć klątwę musi wypełnić określone zadanie.

3. Battle Angel Alita - Tu nie będę oryginalny, to jest zupełnie inna seria niż Berserk czy Claymore, trochę cyberpanku, sztuk walki i fantastyczna historia. Anime nie oglądałem a jedynie czytałem mangę a ona składa się na podstawowe 9 tomów pierwszej serii, seria druga "Last Order" to 19 tomów i jeszcze jest Mars Chronicle - Nie zmienia to faktu, że seria jest wyśmienita.

4. Gantz - Anime jest beznadziejne, więc polecałbym jednak sięgnąć po mangę. Historia dotyczy osób jakie zmarły, ale zamiast udać się gdzieś w zaświaty, to trafiły do dziwnego pokoju z czarną kulą jaka wydawała im rozkazy, celem było zabicie określonego stworzenia nie z tej planety, nagrodą miało być odzyskanie życia. Grupa osób zostaje uzbrojona i ubrana w kostiumy i rzucona do walki, bez znaczenia czy to było dziecko, stara babcia czy wysportowany facet, każdy zostaje rzucony w wir walki o przetrwanie, polowanie a na koniec walki każdy z nich jest oceniany i zbiera punkty, określona ilość punktów pozwala wskrzesić jedną osobę. Nikt nie wie tak naprawdę czym jest owa kula, czym są stworzenia jakie mają zabijać i kto za tym wszystkim stoi. Btw. Animacje CGI stoją na znacznie wyższym poziomie niż anime.

Poza tym tak na szybko :

- Goblin Slayer
- Akame ga Kill
- Basilisk
- Afro Samurai
- Uber Blatt
- Dororo i Hiakkimaru
- Atak Tytanów
- Devilman
- Vagabond
- Wolf Guy: Ookami no Monshou
- Bestiarius
- Dorohedoro
- Death Note
- Castlevania

No i do polecenia mam film :

Nie wiem czy coś z tego wpasuje się w twoje gusta.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”