IUSE jest notowany w Euro wiec chyba bedzie ok. SP500 to tylko jeden indeks, mozna bardziej dywersyfikowac i np. inwestowac w calo swiatowy indeks, np VWRL jest to indeks swiatowy. I po prostu dokupujesz akcje tych ETFow i sobie trzymasz, kupujesz jednoczensie Euro wiec masz inwestycje w walucie. Jak mowie, teraz euro jest bardzo drogie, wiec warto miec to na uwadze, ale kupowalbym po prostu np co miesiac czy co 3 miesiace czy jak tam ci pasuje, zeby miec wiekszy spread.
No wiec majac te 50k ja bym wlasnie inwestowal w Sp500. Przy czym - ZAWSZE mozesz stracic, zadna inwestycja nie jest bezpieczna, bo to koniec koncow inwestycja. Mozesz stracic i odzyskac ze wzrostem np za 10 lat dopiero. Ten post nie stanowi porady inwestycyjnej ani prawnej
XTB - jeden z domow maklerskich, wiekszosc ludzi ktorych znam w Polsce wlasnie uzywa ich i sobie chwali, dobra obsluga i niskie prowizje, ale wiem, ze sa tez inne. Ja tutaj mam inny ekosystem wszystkiego, wiec nie mam doswiadczenia z polskimi maklerami ponad to, co opowiadali znajomi.