Giełda

Awatar użytkownika
Magnum
Moderator
Moderator
Reputacja: 2151
Kontakt:

Giełda

Post autor: Magnum » 23 lis 2021, 15:11

Hm, pytanie, co dokladnie chcesz wiedziec. SP500 to indeks ktory ma w sobie 500 najwiekszych spolek USA. Ogolnie inwestujac w perspektywie 30 letniej w cos takiego uznaje sie, ze srednio wyciagniesz z tego 5-7% zysku (wliczajac w to 3% inflacji jako srednia). Z Europy inwestujesz np. w to: https://www.xtb.com/pl/oferta/dostepne- ... tf/iuse-uk

IUSE jest notowany w Euro wiec chyba bedzie ok. SP500 to tylko jeden indeks, mozna bardziej dywersyfikowac i np. inwestowac w calo swiatowy indeks, np VWRL jest to indeks swiatowy. I po prostu dokupujesz akcje tych ETFow i sobie trzymasz, kupujesz jednoczensie Euro wiec masz inwestycje w walucie. Jak mowie, teraz euro jest bardzo drogie, wiec warto miec to na uwadze, ale kupowalbym po prostu np co miesiac czy co 3 miesiace czy jak tam ci pasuje, zeby miec wiekszy spread.

No wiec majac te 50k ja bym wlasnie inwestowal w Sp500. Przy czym - ZAWSZE mozesz stracic, zadna inwestycja nie jest bezpieczna, bo to koniec koncow inwestycja. Mozesz stracic i odzyskac ze wzrostem np za 10 lat dopiero. Ten post nie stanowi porady inwestycyjnej ani prawnej ;)

XTB - jeden z domow maklerskich, wiekszosc ludzi ktorych znam w Polsce wlasnie uzywa ich i sobie chwali, dobra obsluga i niskie prowizje, ale wiem, ze sa tez inne. Ja tutaj mam inny ekosystem wszystkiego, wiec nie mam doswiadczenia z polskimi maklerami ponad to, co opowiadali znajomi.

Wróć do „Hyde Park”