Manga & Anime

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Manga & Anime

Post autor: Kesz » 28 lis 2021, 0:22

Zastanawia mnie, czy odświeżona wersja anime zekranizuje całość mangi czy jak w przypadku poprzednika, tylko część...
Odnośnie Shaman Kinga, to dodam, że od połowy tego roku wydawnictwo Studio JG wydaje mangę po polsku

https://studiojg.pl/Shaman_King,198487.htm?nr=1

W ogóle ostatnio jest spory kryzys w wydawnictwach pewnie nie tylko mangowych. Mianowicie cały rynek wydawniczy zmaga się z brakiem kartonów i papieru, nie które serie mają już blisko 2 miesięczne opóźnienie.

Sam jeśli chodzi o serie mangowe, to ostatnio przeczytałem "Magiczny Świat Ran"

Bardzo przyjemna seria gdzie bohaterką jest tytułowa Ran, to dziewczynka jaka pochodzi z nietypowej rodziny magów a jej matka służy za strażniczkę bramy przez którą próbują się przedostać demoniczne owady, dlatego też matka na ogół nie jest dostępna w domu, rodziną się zajmuje Ojciec, jaki również jest uznanym magiem i Ran posiada też starszego brata, jaki posiada zdolność zmiany postaci w wilka.
Sama Ran mimo swojego młodego wieku też posiada moc magiczną której ilości nie jest świadoma a ma w sobie potencjał większy niż jej matka uważana za najpotężniejszego maga.

Rodzinka ta sobie żyje jak każda inna, starając się ukrywać swoje zdolności przed resztą społeczeństwa, dziewczynka chodzi normalnie do szkoły i nie byłoby nic tu dziwnego gdyby nie pewien gadżet... Są nim buty, znacznie za duże dla dziewczynki, ale gdy je tylko zakłada, zamienia się w dorosłą kobietę w tej postaci też poznaje pewnego mężczyznę jaki z biegiem wydarzeń odegra w życiu Ran sporą rolę a jednocześnie rzuci grozę na cały Świat.

Seria wyróżnia się bardzo dobrze przedstawionymi postaciami, bardzo szybko czytelnik łapie z nimi więź, przy okazji to całkiem dobra komedia a z biegiem czasu zamienia się w bardzo ciekawą opowieść fantazy.

Magiczny Świat Ran to seria jaka mnie mocno zaskoczyła pozytywnie, posiada raptem 7 tomów które w polskim wydaniu zostały zmieszczone w 4 tomach zbiorczych. W mojej ocenie manga zyskała ocenie 4/5 i ze swojej strony polecam

Warto dodać, że z początku wiele kontrowersji w tej mandze wywołała postać Ran jaka wchodzi w romans z dorosłym mężczyzną jaki co prawda nie wie, że dorosła postać Ran to efekt magii i tak naprawdę to mała dziewczynka. Tutaj pierwsze tomy budziły niepokój, że wyjdzie z tego coś niezwykle kontrowersyjnego, ale uczulam tutaj, że postać owego mężczyzny i wątek romansu z nim związany nie rozwinie się zbytnio i zostanie rozwiązany z sensowny sposób.

Aby nie było, manga też nie jest romansem, to tzw. seinen i wątek bardziej się jednak skupia na perypetiach wspomnianej rodziny a w późniejszym czasie z dużym zagrożeniem jakie pojawiło się w ich świecie.

Inną serią jaką obecnie zacząłem czytać jest "The Breaker" - to nie jest manga, ale manhwa i różni się tym, że manga to komiks Japoński a manhwa pochodzi z Korei Płd.

The Breaker opowiada o chłopaku jaki był dręczony w szkole przez grupę chuliganów. Jednak pewnego dnia w szkole pojawił się nowy nauczyciel, facet kompletnie w sumie nie miał podejścia do prowadzenia lekcji, do szkoły ubierał się jak na imprezę a najbardziej interesowało go by dobrać się do cycków innej nauczycielki. Pewnego razu chłopak zauważył swojego nowego nauczyciela na mieście jak wplątał się w konflikt z grupą oprychów, chłopak obserwując sytuacje uświadamiał sobie, że za chwilę jego nauczyciel dostanie srogi wpierdzielel i sięgnął po telefon by zawiadomić policję, lecz ku jemu zdziwieniu mężczyzna w jednej chwili rozprawił się z wszystkimi oprychami praktycznie z rękoma w kieszeni... Odruchowo chłopak zamiast dzwonić na policję to włączył nagrywanie w telefonie.

Następnego dnia w szkole chłopak ponownie był ofiarą ataków ze strony chuliganów, w końcu miał dosyć tego poniżenia i zdecydował, że poprosi swojego nauczyciela by go nauczył walczyć, jeśli odmówi, to zagrozi, że upubliczni nagrany filmik w internecie. Nauczyciel wstępnie się zgodził, ale chłopak musiał spełnić kilka warunków... Jeszcze wtedy nie wiedział kim tak naprawdę jest osoba jaką poprosił o lekcję sztuk walki a do tego nieświadomie wkraczał do świata murim - organizacji zrzeszającej najpotężniejszych wojowników z całego świata, o nadnaturalnych zdolnościach od teraz całe jego życie zostanie wywrócone do góry nogami.
Spoiler:
Manhwę w Polsce wydało wydawnictwo Yumegarii - samo wydawnictwo zakończyło swoją działalność kilka lat temu, ale zdążyli wydać całość serii jaka składała się na 10 tomów, jednak nabycie kompletu wiąże się z cudem. Na zachodzie została też wydana druga seria tej mangi "The Breaker : New Waves" - ale tutaj Yumegarii wydało tylko 5 tomów przed zakończeniem swojej działalności na rynku.

Osobiście polecam, bo The Breaker w moim uznaniu, to jedna z najlepszych serii o tematyce sztuk walki.

W spoier wsadziłem kilka skanów z momentu właśnie jaki wyżej opisałem.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”