Borussia Dortmund (zbiorczy)

Fiant
Junior
Junior
Reputacja: 0

Post autor: Fiant » 28 gru 2005, 15:00

No nareszcie rebuzz mówisz jak człowiek :D

Co do "debili" :) Chodziło mi tylko o to, że tak nazywać możesz kogoś kogo znasz 8)

1. Zacznę od wzorowania się Milanu na stadionie Schalke :)
Nie słyszałem, by chcieli coś "kopiować" z SIP (Signal Iduna Park)

2. Co do tej trybuny - właśnie takich kibiców nie lubię

3. Lubię Schalke, Werder, HSV, Bochum, Nurnberg i inne kluby Bundesligi. BVB jest mi obojętne szczerze mówiąc. Nie będę im kibicował przecież tylko dlatego, że gra tam Polak :D

4. Co do tych powodów. Hmm. Ja sądzę, że są głębsze korzenie konfliktów. No z Schalke może nie, ale z Bayernem to częściowo przyznałeś mi rację :)
Wiem, że Schalke-BVB to tak jak Legia-Polonia, Milan-Inter itp. :)
Ale szukałem jeszcze czegoś więcej. I częściowo to znalazłem. Ale przede wszystkim to właśnie bliskość miast jest przyczyną nienawiści :?

5. A powiem szczerze, że nie byłem na żadnym meczu Bundesligi, ale...
Czytam dość dużo o Bundeslidze, przeglądam zdjęcia i widzę dość dużo :D
Oczywiście to nie to samo, co wyjście na mecz :D

6. Naprawdę nie wiem o jakich błędach mówisz :( Może podaj jakieś przykłady (ze 2-3). Nie chcesz chyba powiedzieć, że na stadionie 5-gwiazdkowym źle działa kanalizacja :D

7. Ja tam słyszałem o pomocy finansowej :D

8. Co do tego Stuttgartu to nie wiem, ale na pewno nie dlatego, że się bali Gelsenkirchen. Może były jakieś problemy z załatwieniem hotelu itp. Naprawdę nie wiem i nie będę strzelał.

A teraz ja mam pytania :D
1. Czemu cały czas piszesz sch*lke ? Dla mnie to jest bezsensu. To tak samo jak piszą BxB 8)
2. Byłeś na Veltins Arena ? Jeśli tak, to uważasz, że tam jest zła atmosfera ?
3. Co rozumiemy pod pojęciem "niekulturalni" ? Auta palą ? Biją kibiców ?
O takich incydentach nie słyszałem. Jak już mówiłem - BVB chyba właśnie Bayernowi podpaliła samochód (oczywiście kibice, nie klub). To może i było wtedy kiedy była ta wielka rywalizacja :roll:
Ale słyszałem miłe opinie o Die Knappen.
4. A co myślisz o Schalke i Bayernie ? Ale tak szczerze. Czy jest coś co się Ci w nich podoba ? Może jest tam właśnie miła atmosfera ?
5. Podoba Ci się ta rywalizacja klubów ? Nie lubisz Schalke bo lubisz BVB ?

Aha. I musimy odróżnić złość kibiców po przegranej od nienawiści :D
To 2 różne rzeczy :)

EDIT
Z bezrobociem rebuzz się trochę mylisz :)
W powiecie Gelsenkirchen jest 16 % bezrobocia
W Dortmundzie 17%
Podejrzewam, że w Gelsenkirchen jest więc 13-14% bezrobocia :) (tamta dana to powiat, a mniejsze miasta są raczej biedniejsze)

Ale co się doczytałem jest godne uwagi :)
Dortmund i Gelsenkirchen mają jeden cel wspólny - by dofinansować ten region :D

EDIT 2
Hmm. Na wikipedii są inne dane i wychodzi na to, że w Gelsenkirchen jest bezrobocie większe o 5-6 %
Ale mniejsza o to. W kóncu to temat o BVB a nie o gospodarce :D

Wróć do „Niemcy”