Zdrowie (kontuzje, choroby etc.)

sionekkk
Podawacz Piłek
Podawacz Piłek
Reputacja: 0
Kibicuję: PSG

Zdrowie (kontuzje, choroby etc.)

Post autor: sionekkk » 15 gru 2021, 3:36

Witam, jako że moje życie zmieni się w najbliższy rok o 360 stopni z powodu zaznania "przyjemności" zerwania więzadła krzyżowego przedniego i uszkodzenia łąkotki postanowiłem rzetelnie opisywać moje 365 dniowe wyzwanie powrotu do zdrowia i robienia tego co kocham czyli grania w piłkę.

Dzień sądu Bożego czyli rekonstrukcja i szycie łąkotki. Tego dnia operację miały zaplanowane 4 osoby u tego samego chirurga. Trafiłem w kolejkę jako 3 osoba i mogę stwierdzić że te operacje idą "taśmowo". Ledwo wyjechała osoba przede mną a już ja wjeżdżałem na stół operacyjny. Z przebiegu operacji mało pamiętam z powodu "śmiesznych" tabletek które dostałem przed operacją, a jedyne co pamiętam to strasznie bolące znieczulenie w kręgosłup które zadziałało w mgnieniu oka i dosłownie po 15sek nie czułem już ciała od pasa w dół.

Dzień 2/365
Noc przespałem strasznie źle, ból był niewyobrażalnie intensywny mogę go ocenić na jakieś 7/10 gdzie 10/10 oznacza że dzwonię po karetkę. Głównie ból się nasilił gdy odzyskałem już czucie w całym ciele i mogłem zmieniać pozycję. Leżenie na łóżku jedynie w pozycji siedzącej z powodu gdy się kładłem to od razu silny ból głowy poprzez znieczulenie wykonane w dniu operacji.

Dzień 3/365
Życie bez silnych leków przeciwbólowych jest dosłownie niemożliwe. Mój dzień wygląda głównie na leżeniu i drogi do toalety.

Dzień 4/365
Wyprostowanej nogi w ogóle nie jestem w stanie oderwać od łóżka, ból mogę ocenić w tym momencie na jakieś 5/10 ale bez przeciwbólowych nie ma mowy o normalnym funkcjonowaniu. Tego dnia postanowiłem pomału zaczynać ćwiczyć nogę. Zaczęło się od ruchami samą stopą aby zacząć pobudzać mięśnie łydki i wprawiać nogę w ruch. Zalecenia na wypisie od lekarza żeby nie obciążać nogi przez 3 tygodnie, potem stopniowo 50% masy ciała.

Dzień 5/365
Z nogą coraz lepiej, ból nie był wielki ale dalej muszę brać przeciwbólowe. Rano zdjąłem opatrunek aby obejrzeć nogę i założyć nowy. Okolice kolana strasznie były opuchnięte, bałem się że bedzie trzeba robic punkcje ale to zobaczę na wizycie kontrolnej. Widoczny straszny spadek mięśni operowanej nogi.

Wróć do „Hyde Park”