Zwała

Diamen23
Legenda Futbolu
Legenda Futbolu
Reputacja: 4681

Zwała

Post autor: Diamen23 » 27 sty 2022, 11:34

DDK pisze:
27 sty 2022, 11:20
to ja bym zakazał piłki nożnej, bo miliony ludzi oglądają jak 22 facetów biega po trawie i próbuje umieścić kawałek skóry w prostokącie. DEbilizm ogłupiający masy.
wiem, że to bait, ale ostatnio sobie kontemplowałem o tym, ponieważ dużo ludzi których znam gardzi piłką i ma podobną opinię. Że niby piłka nożna to sport dla debili i odmóżdżacz. Podczas gdy:
  • taktyka - duża część spotkań to rozgrywki taktyczne, w których decyduje przygotowanie trenera do meczu i ilość przyswojonych informacji przez zawodników. Bycie świadomym widzem sprawia, że widzi się pewne niuanse i rozumie z czego wynikają zachowania na boisku. Ergo, jest to gra logiczna.
  • emocje - odwracanie wyniku w doliczonym czasie gry, nieprzewidywalność - bo zawsze każdy wynik jest możliwy, tragedie na boisku, kontuzje. Setki sytuacji, które ekscytują
  • calciomercato - analizowanie składów, potencjalnych transferów do i z klubu, blefy i przechwyty transferowe, śledzenie ploteczek, oglądanie wreszcie w akcji zawodnika kupionego przez twój ulubiony klub, czy nawet wkurzanie się że do klubu trafił nie ten kogo chciałeś
  • śledzenie potencjału zawodników - oglądanie młodego zawodnika na prowincji i dostrzeganie w nim potencjału, potem śledzenie jego losów, zabawa w scouta amatora, oglądanie jak zawodnik z miesiąca na miesiąc się rozwija
Pewnie nikogo na tym forum przekonywać do tego nie muszę, ale wniosek jest taki, że debilem jest ten który stawia tezę o tym, że piłka nożna to sport dla debili.

Wróć do „Hyde Park”