To jest jedna z niewielu sytuacji w ostatnim czasie, gdy muszę się zgodzić z DDK (może nie w całości i nie co do sposobu argumentacji, o czym dalej, ale co do ogólnej idei - tak). Jak pisałem, daleki byłbym od zakazów promowania przez kogokolwiek (nawet taką kreaturę jak Słowik) gal pokroju MMA Vip. Budzi to oczywiście niesmak, bo cała promocja nie jest wykorzystaniem wizerunku Zielińskiego mimo jego przestępczej przeszłości, ale właśnie poprzez jego przestępczą przeszłość i mam o takich działaniach jak najgorsze zdanie. I słusznie wiele osób to bojkotuje, a w Wieluniu ludzie się jednoczą przeciwko temu wydarzeniu (tzn. z przekazów medialnych płynie taki wniosek, choć nie wiem, czy słuszny). I tak być powinno - coś się nie podoba - można to oprotestować, zbojkotować, namawiać innych, żeby po to nie sięgali. I gorąco popieram tego tupu akcje, ale bez zakazywania czegoś z góry.
A już zupełnie nie rozumiem tych boomerskich głosów (tego słowa użył Eyesmon i akurat pasuje), żeby zakazywać rozrywki niskich lotów typu te gale czy jakieś reality show o ruchaniu się na plaży. Jak ktoś się chce odmóżdżyć, to niech się odmóżdży, jak chce sięgnąć po ambitniejszą rozrywkę, to niech sięga, nie wiem, czemu mamy ludziom siłą wkładać do głowy treści wyższej jakości, jakby sami nie mogli o sobie decydować. Nie rozumiem zresztą, czemu np. oglądanie fame mma miałoby być zakazane, a np. alkohol czy fajki nie - w ten sposób możemy sobie mnożyć zakazy. A imo człowiek niczego się nie nauczy w życiu, jeśli nie będzie robił głupich rzeczy - mądry wyciągnie z tego wnioski.
Ale nie zgadzam się z jednym - jak odsiedział wyrok i wyszedł, jest wolnym człowiekiem, to z automatu ma takie same prawa jak każdy wolny. Otóż nie. Pewne ograniczenia co do osób skazanych obowiązywać muszą w konkretnych przypadkach. Nie wyobrażam sobie, by skazany pedofil po wyjściu na wolność mógł kiedykolwiek pracować z dziećmi, a człowiek z historią przemocową pracować w służbach mundurowych, w których ma możliwość używania środków przymusu bezpośredniego. Pewne ograniczenia są niezbędne i prawo to chyba zresztą uwzględnia.