Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2022

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2623
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Zimowe Igrzyska Olimpijskie - Pekin 2022

Post autor: Cement » 09 lut 2022, 18:19

cloner pisze:
09 lut 2022, 17:56
Rosyjscy łyżwiarze na dopingu, no żodyn się tego nie spodziewał, żodyn.
:roftl3:
Konkretnie Kamila Walijewa, murowana faworytka do złotego medalu wśród solistek. Wczoraj pisząc o łyżwiarstwie figurowym w temacie o sportach zimowych miałem napisać, że tylko pozytywny test na Covid może jej odebrać złoto, ale tego się nie spodziewałem. Według dotychczas dostępnych informacji nie chodzi o środek poprawiający wyniki, ale potencjalnie mogący maskować stosowanie innych środków. Ogromnie mi jej szkoda, to jeszcze praktycznie dziecko (ma 15 lat) i nie wierzę, żeby świadomie się szprycowała (zresztą w prowadzonym przez Eteri Tutberidze klubie Sambo70 takich numerów dotychczas nie było - mają za dużo do stracenia). Przy jej nieprawdopodobnym talencie (cztery poczwórne skoki na mistrzostwach Rosji), niestety drugiej olimpijskiej szansy Kamila mieć prawdopodobnie nie będzie - kariery rosyjskich łyżwiarek są bardzo krótkie, m.in. ze względu na metody treningowe Eteri dające świetne wyniki w zawodach, ale powodujące kontuzje, oraz nawałnicę coraz to kolejnych talentów (w kolejce czekają 14-letnie Sofia Samodelkina i Adelia Petrosjan). Np. Alona Kostorna, jeszcze w 2020 r. mistrzyni Europy i zwyciężczyni finału Grand Prix, praktycznie już się nie liczy (nawet gdyby była zdrowa, mało prawdopodobne, by załapała się do składu na Igrzyska). Informacje są narazie nieoficjalne, liczę, że jednak nie będzie najgorszego scenariusza (dyskwalifikacja) o którym się pisze.

Wróć do „Inne sporty”