Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 05 sty 2006, 16:18

Widzę, że ludziska mają czas czytać. To dobrze. Ja też muszę wrócić do tego bo coś się obijam od dluższego czasu. Cześć zapodawanych tutaj tytułów już czytałem, ale sporo jeszcze przede mną widzę. Ogólnie przyjęty jest stereotyp, że lektura to musi być nudna i 'gupia'. Nie zawsze jednak tak jest. Wszelkie tytuły Orwella (w zasadzie to czytałem dwa: "Rok 1984" oraz "Folwark zwierzęcy") czy Grudzińskiego ("Inny świat") widnieją na mojej liście lektur. Akurat przeczytałem je nieco wcześniej już, ale to bez znaczenia. "Ferdydurke" czytałem dosyć niedawno, ale zmuszony byłem się spieszyć niestety. Może uda mi się wrócić do tego jeszcze kiedyś, bo na dzień dzisiejszy mogą powiedzieć o niej tylko, że jest innowacyjna. Trudno się przy niej nie uśmiechać. "Zbrodnia i kara", "Mistrz i Małgorzata" to też było. "Dżumę' niestety tylko fragmentami, ale może uda się również kiedyś sięgnąć po raz drugi.
Bagg coś wspominał też o Clancy'm. Czytałem tylko jedną jego książkę dotyczącą zamachu na Jana Pawła II, ale nawet tytułu nie pamiętam :? Coś z królikiem chyba :roll:
W pierwszych latach gimnazjum czytałem dużo Ludluma. To była banalna rozrwyka raczej, ale podobały mi się. Calkiem sporo (>10) jego książek przeczytałem. Póżniej trochę Clive'a Cusslera, ale to może z 5 książek.

PS:bagg bierz się za "Paragraf 22" Josepha Hellera. Nieprzeciętna książka. Ja póki co lepszej nie czytałem. Mogą być równie dobre, ale nie lepsze :wink:

Nie ma lekko. Muszę znowu zacząć więcej czytać. I to od dzisiaj! Przypominajcie mi co jakiś czas, abym się pochwalił co czytałem to może mi pomożecie w tym postanowieniu :lol: :wink:

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”