Książki - recenzje

Awatar użytkownika
rymownik
Czerwony Diabeł
Reputacja: 0

Post autor: rymownik » 08 sty 2006, 16:28

Jeśli chodzi o kupowanie książek - z braku pieniędzy dotychczas robiłem to rzadko. Wręcz bardzo rzadko. Mimo, że w moim mieście nie ma jakiejś dobrej biblioteki z dobrym wyposażeniem, to jakoś dawałem sobie radę i czytałem po prostu to, co wpadło pod rękę. Nie ma co się dziwić, że Polacy kupują mało książek. Jeśli chodzi o moich znajomych ze szkoły, to niestety większość prawie w ogóle nie sięga po książki, bo po co ? Lepiej włączyć do niedawna modną 'Tibie' czy zająć się czymś, tego pokroju. Większość srodowiska klasowego nie czyta lektur, więc o czym my mówimy? Zresztą wśród starszych przedstawicieli naszego społeczeństwa jest podobnie. Nie sięgają po ksiązki z braku czasu, z powodu zmęcznie itp. Nie są to dla mnie przekonywujące arguementy.
W zasadzie nie potrafię powiedzieć, dlaczego większość Polaków ma książkę za swego wroga. Może przez analfabetyzm ? Nie wiem.

Jeśli chodzi o mnie to ostatnio zacząłem kupować książki. Kilka dni temu zakupiłem książkę Marka Hłasko (Hłaski?nie wiem czy się odmienia) "Piękni dwudziestoletni", w najbliższej przyszłości zamierzam sobie kupić "11 minut" Coelha i oczywiście nowego Pottera :D

Jeśli chodzi o czytanie książek to robię to praktycznie codziennie. Każdego wieczoru przed snem zawsze muszę przeczytać co najmniej kilkanaście stron. Taki rytuał można powiedzieć. sredni czytam około jednej ksiązki na tydzień.

Ostatnio przybyło mi trochę kasy, więc doradźcie mi na jakie książki przeznaczyć te pieniądze, bo nie mogę się zdecydować. Myślę nad zakupem wszystkich dzieł Marka Hłasko, ale może znacie jakieś książki warte uwagi, których kupna nie będę żałować.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”