Książki - recenzje

Awatar użytkownika
Mentor
Zajebiaszczo
Reputacja: 18

Post autor: Mentor » 09 sty 2006, 21:24

Harrego to nawet ja czytałem (poza ostatnią częścią) :wink: Podobnie zresztą sagę "Władca Pierścieni". Ten drugi tytuł naprawdę podobał mi się (wszystkie 3 części) mimo, że fantasy nie czytam. Przypuszczam, że gdyby w domu pojawiła się najnowsza część Harrego to też z czystej ciekawości bym ją przeczytał. Na pewno prosta, łatwa i przyjemna lektura.
Chlopaczek pisze:I tutaj po rozwazaniach jak to zrobic i jak wplywac nasuwa mi sie orginalny pomysl.Zakazac prawnie czytania ksiazek.Zdelegalizowac czytelnictwo.Od razu ludzie zaczna czytac.To co zakazane staje sie atrakcyjne.Poczucie ze czytajac ksiazke nalezymy do waskiego (a byloby to klamstwo bo reszta by czytala z tym samym przeswiadczeniem) wrecz elitarnego grona ktore na dodatek lamie prawo i narusza lad spoleczny wyciagnie literature w naszym kraju z kryzysu.
Starczylo zeby na autora "Sztanskich wersetow" duchowy przywódca Iranu ajatollah Chomeininalozono nalozyl klatwe czyli kare smierci i ksiazka od razu stala sie bestsellerem.
Ciekawa koncepcja :lol: Niestety na dzień dzisiejszy niewykonalna. Nie mniej jednak racją jest, że po zakazany owoc sięgało by wielu ludzi dla samej zasady buntu. Może nauczyciele w szkołach powinni spoglądać na programową listę lektur a następnie dyktować jakich książek czytać nie możemy :smile2:

Dla mnie książka to przede wszystkim sposób na oderwanie się od rzeczywitości chociaż na chwilę. Życie bywa bardzo monotonne, kiedy dzień w dzień robimy to samo i z łatwością możemy przewidzieć najbliższy tydzień. Czytając książke z odpowiednią uwagą i koncentracją zapominamy o otaczającej rzeczywistości (chyba, że treść książki w jakiś sposób nam ją przypomina czy też niejako wymaga porównań do rzeczywistości). Pobudzanie do refleksji to dobra sprawa. Odnośnie samego 'stylu czytania' ( :lol: ) to lubię czytać powoli delektując się każdą linijką. Często zatrzymuję się i czytam dany fragment po raz kolejny. Niestety ten sposób jest bardziej czasochłonny a to nie zawsze jest porządane.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”