John Grisham - "The Last Juror" ("Ostatni sędzia")

Jest to kolejna książka tego znakomitego pisarza, którą dane mi było przeczytać. Zacznijmy od tego, że nie zawiodłem się - Grisham po raz kolejny pokazał, że jest mistrzem literatury sensacyjno-prawniczej a ponadto udowodnił umięjętność idealnego przedstawienia opisywanego świata.Thriller prawniczy w tradycji największych przebojów mistrza i literacki portret amerykańskiego Południa, gdzie prawo nie zawsze oznacza sprawiedliwość.
Powieść napisana jakby przez dwóch Grishamów: mistrza thrillera i mistrza wielkiej literatury.
Oprócz głownego wątku, którym jest sprawa zabójstwa i gwałtu młodej kobiety przez członka lokalnego klanu zbirów (
Polecam wszystkim miłośnikom Grishama i nie tylko.
Bret Easton Ellis "American Psycho"
Jedna z najbardziej szokujących książek lat 90, która w 200 roku została przeniesiona na ekran kinowy. Książka zagadka - myślę, że każdy kto ją przeczyta zupełnie inaczej zinterpretuje przesłanie z niej płynące.To są szczyty twórczej wolności intelektualnej. Ta książka jest nawet w naszych czasach, które zniosły tyle jaskrawych rzeczy, tak rażąca, że nawet stary Kałużyński dawno nie czytał czegoś podobnego.
Powieść traktuje o rozkładzie, mówi bowiem o rozpadzie osobowości w skrajnym stadium psycho- i socjopatii w społeczeństwie pozbawionym jakiegokolwiek klimatu moralnego czy moralnej perspektywy.
Autor jednak nie ocenia, nie krytykuje, nie wytycza dróg wyjścia z moralnej degrengolady. Interesuje go wyłącznie hiperrealistyczny opis stanu pewnej świadomości, tkwiącej w pewnym społeczeństwie pod koniec XX wieku.
Książka szokuje klinicznymi opisami wyjątkowo brutalnych aktów przemocy oraz wymyślnych aktów seksualnych.
Polecam, ale z góry uprzedzam - książka dla czytelników powyżej 18 lat i proszę ją czytać na własną odpowiedzialność.