Ekstraklasa 21/22

Awatar użytkownika
1234
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2012

Ekstraklasa 21/22

Post autor: 1234 » 13 maja 2022, 9:00

Jestem zachwycony tym formatem 18-zespołowej ligi. Początkowo myślałem, że poskutkuje to obniżeniem poziomu, jednak nic takiego nie nastąpiło. Co prawda beniaminkowie raczej wtopa, bo prawdopodobnie spadną 2 z 3, a Radomiak to klub mem, ale mamy piękną walkę o utrzymanie i o mistrzostwo do samego końca, co jest po prostu atrakcyjne dla widza. A system z barażami z niższych lig do wyższej, na wzór Championship, to już całkowity sztos. Mam nadzieje, że nikt nie będzie przy tym kombinował i utrzyma to tak jak jest aktualnie. Jedynym minusem tego rozwiązania, że teoretycznie nawet 6. drużyna z 1.ligi może wejść, jest to że nie każdy ma stadion na Ekstraklasę. I taka Warta sobie pyka w Grodzisku, jak awansuje dajmy na to Odra Opole czy Chrobry, to pewnie w grę wchodzi Lubin itd., trzeba albo złagodzić przepisy licencyjne, albo po prostu nie pozwalać na grę w innym mieście.

Do wywalenia przepis o młodzieżowcu, a także usprawnienie PJS, każdy pewnie słyszał, co odwaliło 1-ligowe Zagłębie Sosnowiec.

Wróć do „Polska”