Mane obudził się w momencie przyjścia Diaza i przesunięcia go z lewej strony do środka. Od dłuższego czasu Mane mocno spuścił z tonu* i to nie był ten sam Sadio co wcześniej. Ogarnął się po zmianie pozycji i faktycznie od stycznia, kiedy Salah po powrocie z PNA przepadł faktycznie dużo dobrego zrobił, ale nie przesadzajmy.
Dużo pracy się szykuje, bo trzeba i uzupełnić przód i zająć się pomocą, ale jak już będziemy ściągać kogoś za Sadio (jeżeli ten oczywiście odejdzie) to będzie to ktoś do środka a nie na lewą stronę. Tam przyszedł już Diaz czy jest Jota (który też niestety zgasł od nowego roku).
A tak to nie mam do tego zdania. Odświeżenie czy większe zmiany na pewno trzeba zrobić. Zmiana otoczenia jest na pewno potrzebna na pewnym etapie, tym bardziej, że w ostatnich latach było dość stresująco i może to komuś dobrze zrobić. Ostatecznie to i tak tylko praca. Jeżeli chce odejść, to jak najbardziej powinniśmy mu na to pozwolić (tylko jednak za DELIKATNIE więcej niż ~30 mln euro podawane w niemieckich mediach). Z Coutinho czy innym Sterlingiem byliśmy słusznie upierdliwi, ale to nie jest na to moment.
A po drugie to faktycznie wydaje mi się, że już od jakiegoś czasu szykowaliśmy się do sprzedaży któregoś z pierwotnej ofensywnej trójki. Reżimówki niejednokrotnie pisały, że nie wszyscy dostaną kontrakt (a chyba każdemu miał się skończyć w 2023). Nie wiem kompletnie co się dzieje z umową Salaha i nie pokuszę się o strzał, ale chyba najbardziej prawdopodobny scenariusz zakładał zatrzymanie Mo i spieniężenie któregoś z dwóch pozostałych. Mane się obudził i raczej podtrzymał swoją wartość, więc to wydaje się najprawdopodobniejszy szczęśliwiec (albo poszkodowany).
* - pomimo tego, że spuścił z tonu i trochę irytował, to jednak był gwarantem pewnej liczby goli i tego mu nie zabieram. Diaz od przyjścia miał dużo dobry spotkań, ale na tym etapie jeżeli chodzi o robienie liczb to niestety nie ten poziom. Sadio jest silny, szybki (choć to już mniej), grał głową czy potrafił podać - ciężko jest kogoś takiego zastąpić, będzie to problem, ale myślę, że po prostu z przodu będzie przemeblowanie. To mnie bardzo ciekawi co się wydarzy, bo po tym sezonie było wyraźnie widać niedociągnięcia w pewnych obszarach i ja sam za bardzo nie widzę w którą stronę miałoby to iść.