Piekielny Raj
Seria wydana w Polsce przez wydawnictwo JPF i w tym miesiącu wychodzi ostatni 13 tom.

Historia rozgrywa się około jedenastego roku okresu Tokugawa. Ówczesny władca zbiera do siebie 50 najbardziej groźnych zbrodniarzy jacy zostali skazani na śmierć i dał im możliwość uzyskania wolności a przynajmniej jednemu z nich. Warunek jest jeden, muszą zdobyć eliksir nieśmiertelności jaki jest pragnieniem wiekowego władcy który chce wiecznie rządzić Krajem. Aby wybrać najbardziej godnych z pośród tej 50-tki, to już na wstępie doprowadza się do ich konfrontacji z której wychodzi kilku najsilniejszych i to właśnie Oni zostaną wysłani na tajemniczą wyspę gdzie ponoć znajduje się owy "eliksir".
Nikt nie wie czym jest nowo odkryta wyspa, każdy kto na nią trafia, już z niej nie wraca. Udało się to jednak jednej osobie, ale i tak po kilku dniach dokonała żywota. Wyspa jest nazywana Rajem - z tego powodu, że jest pod każdym względem piękna i przypomina krainę opisywaną w religijnych zapiskach i według tych legend, znajduje się na niej eliksir zapewniający nieśmiertelność.
Każdy skazaniec wysłany na wyspę ma pod opieką kata z rodu Aseamon jaki ma za zadanie w razie prób ucieczki danego skazańca - go zabić. Jednak członkowie rodu Aseamon wysłani na wyspę wraz z skazańcami też toczą swoją rywalizację, gdyż ten któremu się uda wrócić z wyspy z eliksirem będzie mógł zostać władcą rodu.
Każdy tutaj ma własne cele, tak jak członkowie rodu Aseamon to mistrzowie miecza jacy są w stanie jednym cięciem pozbawić przeciwnika głowy, tak mamy tutaj wśród skazańców różnego rodzaju wojowników, od specjalistów ninjutsu po wynaturzenia obdarzone ogromną siłą, najemnych morderców czy bardziej podstępne osoby jak kobiety uwodzące swoim ciałem by w chwili słabości przeciwnika go zabić.
Jednak tak jak cała ta brygada jest niebezpieczna, ma własne cele i potrafią momentalnie zabić każdego kto stanie im na drodze, tak nie mają pojęcia co czeka ich na tajemniczej wyspie która jedynie z nazwy jest Rajem. Piekło jakie tam poznają nie ma porównania z niczym co wcześniej doświadczyli bohaterowie.
Czym tak naprawdę jest wyspa nazywana "Rajem"? Co powoduje, że ludzie przybywający na tą wyspę giną? Co tak naprawdę zamieszkuje tą wyspę i czy aby na pewno istnieje tam coś takiego jak "eliksir nieśmiertelności"?
---
Sam nie dawno mangę zacząłem czytać, jestem po lekturze 4 z 13 tomów i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Początkowo myślałem, że manga będzie przypominać film "Potępiony" gdzie skazańcy trafili na wyspę gdzie kręcono show w stylu battle royale i mają się nawzajem zabijać a wygrać może tylko jeden. Nic z tych rzeczy, tu rywalizacja między bohaterami ściągniętymi na wyspę to mały pikuś w porównaniu z tym co czeka ich na samej wyspie. Na ten moment nie naznaczyłem trochę w swoim opisie głównego bohatera - Gabimaru, bo nie ma sensu, tutaj on jest na ten moment jedną z wielu postaci i tylko trochę się wyróżniającą.
Po tych 4 tomach spokojnie mogę serię polecić, manga nie ma żadnej cenzury więc jest brutalność, odcinane kończyny, cycki w kadrach itd. Nie wiem jak w anime, bo anime nie oglądałem.