dokladnie-ja wcale nie przecze ze tak...bo to nie tędy droga do dyskusji,ale generalnie to mnie wzburzyl sam fakt ze ktos robi z Ajaxu jakis taki wiejski klub z totalnego kurwidolka,ktorego jedynym sensem istnienia jest zaopatrywanie Realu,Barcy czy innego Milanu genialnymi grajkami..wiesz o co mi chodzi-tutejsi coponiektorzy kibice,mlodej daty szczegolnie:D myla troche pojecia i przypinaja klubom definicje ktore sa troszke z dupy wziete;)ale wiem o czym pisales i jak najbardziej sie zgadzam-w tej chwili sytuacja jaka jest taka jest-Ajax i generalnie Eredivisie,to nie jest pierwsza klasa wsrod Europejskich lig--->jestem pewien ze to stan przejsciowy,tak jakA piszac o dzisiejszych czasach jakos mi przez mysl nie przeszlo, zeby nawiazywac do historii. Ta byla, jest i bedzie, ale w niektorych momentach IMHO nalezy sie od niej odciac, bo inaczej caly czas bedziemy srebrnymi medalistami MŚ i bedziemy remisowac na Wembley. No ale to temat na dluzsza dyskusje...
Liverpool dlugo czekal na ponowne wejscie do elity-podobnie Ajax...tylko ze temu drugiemu bedzie o tyle latwiej,ze sobie najpewniej nowy team prosto z bajki po prostu wychowa:)i bardzo mu tego zycze,gdyz uwazam ze to troche nie fair zeby taki klub byl w LM generalnie chlopakiem do bicia...
J1imy:
hmmm...Auxerre-klub bez kibicow,Bordeaux-nie pamietam jednego meczu w ktorym ta druzyna gralaby lepiej niz przecietnie,OM-totalna wyprzedaz kazdego pilkarza ktory cokolwiek soba prezentuje...ale mysle ze wlasnie bodzcem do rozwoju tej ligi bylby STALY,podkreslam STALY wysoki poziom OL...jezeli to bedzie cos wiecej niz druzyna jednego-dwoch sezonow i jesli w Europie zyska sobie prawdziwy,udokumentowany dobrymi meczami z najlepszymi(mielismy juz probke tego z Realem) to bedzie to cos,do czego reszta ligi bedzie rownac....Idac dalej wystarczy sobbie wyobrazic sytuacje ze 3 kluby procz lyonu
nie zamierzaja sie rozsprzedawac powiedzmy Auxerre Bordoux i OM mysle ze to by starczylo zeby w ciagu paru lat ta liga byla poziomem porownywalna do wloskiej nakladem finansowym.