Piłka Nożna Kobiet

Awatar użytkownika
Cement
Gwiazda
Gwiazda
Reputacja: 2627
Kibicuję: Cementarnica 55 Skopje

Piłka Nożna Kobiet

Post autor: Cement » 22 lip 2022, 23:15

1/4 finału

Szwecja - Belgia 1:0 (Sembrandt 90+2')
Kamień spadł mi z serca, po słabym występie Szwedki jednak dały radę pokonać Belgijki, unikając przy tym dogrywki. W 1. połowie Skandynawki dominowały, ale większość ich uderzeń była niecelna. W 25 min. do siatki trafiła Blackstenius, ale sędziowie VAR ocenili, że był spalony. Schowane za podwójną gardą Belgijki w końcowych minutach wyprowadziły nawet kilka groźnych akcji, choć nie potrafiły zakończyć ich celnym duerzeniemna bramkę Lindahl. Po przerwie Szwedki zaatakowały z animuszem, ale większość uderzeń nadal była niecelna, brakowało też podań otwierających drogę do bramki. Byłem coraz bardziej wkurzony widząc kolejne akcje z uporem prowadzone środkiem, gdzie piłka zatrzymywała się w gąszczu dobrze zorganizowanych w obronie Belgijek. Słabo grały Kaneryd i Rolfö, obie podejmowały złe decyzje i udawało im się najwyżej wywalczać rzuty rożne. Blisko zdobycia gola było w 73 min., kiedy to Blackstenius główkowała z kilku metrów, ale Nicky Evrard instynktownie obroniła. Uważne i solidne w obronie Belgijki rzadko atakowały, jednak dobrą zmianę dała Elena Dhont, która angażowała się w większość nielicznych ofensywnych wypadów piłkarek z Beneluksu. Szwedki przeważały, ale wobec ich nieporadności w ofensywie wydawało się, że będzie miała miejsce dogrywka. Na szczęście, w doliczonym czasie gry któryś już rzut rożny zakończył się golem - strzał Björn obroniła jeszcze Evrard, ale doświadczona Linda Sembrandt z bliska skutecznie dobiła, dając Szwecji awans do półfinału.

Zwycięstwo oczywiście mnie cieszy, ale to kolejny na tym turnieju mecz, w którym podopieczne Petera Gerhardssona mają poważne problemy w grze ofensywnej. Przeciwko Angielkom będą musiały zagrać zdecydowanie lepiej, z taką gra jak dziś o awans do finału będzie ciężko.

Wróć do „Piłka nożna na świecie”