Manga & Anime

Awatar użytkownika
Kesz
Kapitan
Kapitan
Reputacja: 359

Manga & Anime

Post autor: Kesz » 25 lip 2022, 12:44

Sam w sumie pisze w tym temacie, ale co tam...

Ostatnio przeczytałem sobie dotychczasowo wydane 21 tomów serii Bungou Stray Dogs : Bezpańscy Literaci

Obrazek

Szczerze, mangę kupiłem w ciemno, bo nigdy wcześniej o tej serii nie słyszałem i ... Zakupu nie żałuję.

Seria zaczyna się od perypetii Atsushi Nakajimy, chłopaka, jaki został wyrzucony z sierocińca gdzie uznano go za przeklętego, gdziekolwiek się pojawił, przynosił śmierć, w miejscach gdzie przebywał dokonywano morderstw gdzie ciała ludzi były rozszarpywane na strzępy. Sam chłopak zdawał się uciekać "przed czymś" co go prześladowało aż w końcu trafił do Yokohamy. Tam przypadkowo trafił na mężczyznę jaki postanowił popełnić samobójstwo i skoczył z mostu, Atsushi nie wiele się zastanawiając ruszył go ratować... Niedoszłym samobójcą okazał się niezwykle ekscentryczny Osamu Dazai, mężczyzna, który należy do zbrojnej agencji detektywistycznej mający specyficzne zamiłowanie do prób samobójczych. Okazuje się, że Zbrojna Agencja Detektywistyczna aktualnie pracuje nad sprawą bestii jaka dokonuje serii makabrycznych morderstw i spotkanie z Atushim nie było dziełem przypadku, bo właśnie on miał zaprowadzić ową agencję do wspomnianej bestii jaka go ponoć prześladuje i jest źródłem jego problemów, że to przez to, że ją przyciąga wyrzucono go z sierocińca, że to dlatego, że bestia go ściga, to gdziekolwiek się pojawi, dochodzi do morderstw. Dazai wcielił chłopaka do agencji pod przykrywką przynęty na bestię...

Dalszy opis dodam w spoiler aby nie było :
Spoiler:
Świat serii jest nietypowy, ponieważ wśród ludzi istnieją jednostki jakie posiadają nadnaturalne zdolności. Aby wspomnieć - Dazai ma zdolność neutralizacji zdolności innych osób za sprawą zwykłego dotknięcia, inne osoby należące do Agencji Detektywistycznej też charakteryzują się nietypowymi umiejętnościami, Akiko Yosano potrafi uzdrowić całkowicie osobę jaka odniosła śmiertelne rany (nie potrafi leczyć lekkich ran), Doppo Kunikida potrafi urzeczywistniać zapisane w książce rzeczy (jeśli wpisze do książki pistolet, to ten mu pojawi się w dłoni), Kyoka Izumi potrafi przywołać ducha opiekuńczego jaki walczy w jej imieniu. Wyjątkiem w Agencji jest Ranpo Edogawa jaki jest przekonany, że ma zdolność niezwykłej dedukcji przez co nie ma dla niego żadnej sprawy kryminalnej jakiej nie byłby w stanie rozwiązać... W rzeczywistości Ranpo nie ma żadnej zdolności specjalnej, zwyczajnie jest po prostu geniuszem.

Przez serię przewala się wiele innych uzdolnionych postaci z którymi głównie Agencja Detektywistyczna będzie musiała się konfrontować, mowa tu o Mafii portowej jaka zrzesza dużą ilość uzdolnionych kryminalistów czy inne organizacje jakie mają złe intencje.

Warto podkreślić, że wśród antagonistów mamy organizację jaka zrzesza nietypowe postacie a mianowicie autor postanowił jej członków nazwać popularnymi pisarzami a do tego ich zdolności charakteryzują się nazwami ich największych powieści, gdzie np. zdolnością Dostojewskiego jest "Zbrodnia i Kara" z kolei Edgar Allan Poe ma zdolność zapisania historii kryminalnej do której wciąga przeciwnika i dana postać jaka została wciągnięta przez napisaną przez niego historię, może opuścić świat książki dopiero jak rozwiąże zagadkę kryminalną przez niego stworzoną. Nathaniel Hawthorne z kolei potrafi nadać życie wersetom jakie napisze i używać ich jako broni. John Steinbeck z kolei ma zdolność jaka głównie inspiruje się jego powieścią "Grona Gniewu" i potrafi używać winogron by kontrolować roślinność i tych postaci jest znacznie więcej... Jest to dość nietypowe podejście, by do serii wdrażać znane nazwiska uznanych autorów literackich i ich dzieła przedstawiać jako ich niezwykłe zdolności wykorzystywane w walce czy do działań spiskowych, bo nie każda zdolność tutaj ma zastosowanie jedynie do walki, są też zdolności nadające cechy kamuflażu, zdobywania informacji itd.

Autorzy serii tutaj dali sobie naprawdę duże pole do manewru. Cała seria jednak nie daje się nudzić, mamy tutaj wiele walk, zagadek kryminalnych, pojedynki tęgich umysłów. Postacie są bardzo dobrze wykreowane i prowadzone, zarówno ich motywy, charaktery i na dobrą sprawę nawet jak mamy do czynienia z postaciami negatywnymi, to jednak trudno nam za nimi nie sympatyzować, bo na dobrą sprawę w tej serii nie ma jakoś postaci złych, są po prostu postacie o różnych motywach, które są też manipulowane. To mi przypomina inną serię a mianowicie "Akame ga Kill" w której mieliśmy dwie grupy : Partyzantów i grupę jaka chroniła Królewskie władze jakie kryły swoje krwawe rządy. W obu przypadkach mieliśmy do czynienia z postaciami pozytywnymi, bo zarówno grupa partyzantów jaka walczyła z złą władzą, to byli dobrzy ludzie jak też Ci którzy tą władzę chronili byli pozytywni, bo nie byli świadomi, że władza jaką chronią jest zła w efekcie dochodziło do walk w których zabijały się... Pozytywne postacie i to było w Akame ga Kill niezwykle uderzające, bo sympatyzowaliśmy z obiema grupami a tu dochodziło po prostu do wzajemnego mordowania się. W Bungou Stray Dogs tak drastycznie nie jest i może szkoda, bo autorzy wyraźnie nie chcą zabijać swoich bohaterów... Tutaj jednak taki mały wstrząs by się przydał, bo tak jak w Akame ga Kill się nie pieprzyli, miałeś bohatera jakiego historię poznawałeś przez 10 rozdziałów i nagle wkracza z kimś do walki i szlachtują go jak świnie... Cóż, czujesz konsternacje, bo już zżyłeś się z tym bohaterem, wiedziałeś, że to fajna osoba o szlachetnych motywach a tu po prostu mu ścinają łeb, odcinają kończyny i rzucają świnią na pożarcie. Mi w Bungo Stray Dogs tego akurat trochę brakuje.

W każdym razie seria naprawdę mnie mocno pozytywnie zaskoczyła, jest to seinen ale w rzeczywistości posiada sporo elementów shounenowych. Jednak tu mamy wszystko od niezwykłych zwrotów akcji, po intensywne walki zarówno te na pięści i zdolności jak też walki umysłowe i nie sposób się nudzić, kawał świetnej serii akcji jaką spokojnie mogę polecić.

Wróć do „Kultura, polityka, wydarzenia”